Biokertészet

2015.06.15. 18:05

A gyógynövények szépségkirálynője

Ne hagyjuk kárba veszni, amiért megdolgoztunk a kertünkben! Még a rózsaszirmot se!

Fincza Zsuzsa

És ne csak gyönyörködjünk benne, hiszen nemcsak szép és illatos, hanem ehető is. Sőt őseink már kétezer évvel ezelőtt is medicinaként és szépítkező szerként látták hasznát. Amellett, hogy bővelkedik illóolajban, dúskál csersavban, almasavban, cukorban és kvercetinben. Ez utóbbi az egyik legfontosabb flavonoid, specialitása, hogy csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedés kockázatát. A természetgyógyászok a rózsaszirom forrázatát bélhurut ellen ajánlják, mandulagyulladás és fogínysorvadás kúrálására pedig öblögető italt készítenek belőle. 2013-ban a Németországban tartott 9. gyógynövény szakszimpóziumon a damaszkuszi rózsát választották az év gyógynövényévé, kihangsúlyozva, hogy az ősi rózsafajta gyulladáscsökkentő, görcsoldó és lázcsillapító erejű, kedélyjavító, enyhíti az idegi alapú szívpanaszokat, nyugtatja az idegeket. A kozmetika leginkább öregedést gátló hatását kamatoztatja.

Nem baj, ha rózsád nem damaszkuszi, a szegény rokon is közel akkora gyógyerővel bír. Csak ne permetezd őket, hogy vegyszermentesek maradjanak! A már teljesen kinyílott, de még nem hervadt virágokat először szakszerűen metszd le tőről, hogy a bokor majd újakat nevelhessen. A szirmokat tépdesd le és készíts belőlük valamit. Ha éppen nincs időd, hát szárítsd meg, és a zordon télidőben készíthetsz majd nyarat idéző, illatos, finom rózsaitalt.


Kizárólag permetezés nélkül, vegyszermentesen nevelt rózsa szirma hasznosítható. Fotó: A szerző

Régen a felvásárlók két kézzel kapkodtak a szakszerűen gyűjtött illatos rózsasziromért. Egy ősrégi gyógynövényes könyvben olvastam, hogy a sötétpiros szirmokat külön kell rakni, a többi szín összekeverhető.

Már régebben összelopkodtam a netről pár rózsareceptet és néhányat ki is próbáltam közülük. Az első, amit mondhatok: a rózsaszirmot sose főzd, csak forrázd és hagyd, hogy kiázzanak belőle a szín, illat és egyéb hatóanyagok.

Kezdjük egy egyszerű rózsavízzel! A rózsák szirmait hideg vízben mosd át többször, hogy az apró rovarok kereket oldjanak közülük. A szirmokról csipkedd le az alsó fehéres részt, mert kesernyés az íze. Egy nagyobb dunsztosüvegbe rakj két csésze illatos rózsaszirmot, önts rá 4 csésze forralt vizet, hagyd állni két napig, de néha kevergesd, hogy a szirmok víz alatt maradjanak. A letisztult folyadékot szűrd le. Ha citromot és cukrot teszel bele, hűtsd le és máris fogyasztható a kellemesen üdítő rózsalimonádé. Pudingokat, süteményeket ízesíthetsz vele, ha a fürdővizedbe öntöd, nyugtatja és hidratálja a bőrödet. Amúgy a rózsavíz önmagában is hagyományos tisztító, tonizáló és frissítő szer – a vízhiányos bőrrel csodát tesz.

Címkék#Rózsa#kert
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!