2015.05.18. 12:42
Akácvirág szüret - csodatea refluxra
Bár az ideális palántázó időt kihasználva jól kidolgoztuk magunkat a kiskertben, ne hagyjuk haszontalanul elmúlni az akácvirágzásét se.
Pihentető kikapcsolódásként szedjünk egy kosárra valót a magyar erdők illatos, hófehér kincséből, szárítsuk meg teának és töltsük fel virágszörppel a kamránk polcait. Ezúttal azoknak sem kell pénzt költeniük, akiknek nincs kertjük, gyümölcsösük, hiszen elég kimozdulni otthonról, erdőkben, pagonyokban bárki könnyen hozzájut az alapanyaghoz. De már ne halogassuk sokáig a szüretet, mert az illatos virág hamar elnyílik!
Azt tudták, hogy az akácfa a pillangósvirágúak családjának tüskéskérgű gyermeke? Hogy a virágja gyógynövény, valószínűleg nem kell bizonygatni, hiszen a belőle készült méz fertőtlenítő, méregtelenítő, köhögéscsillapító gyógyereje közismert és sejteti, hogy nem közönséges szirmokról van szó. Elsősorban akacint, robinint és egyéb flavonoid glikozidokat, illóolajat és szerves savakat tartalmaz. A népi gyógyászat már régóta ismeri és kihasználja jótékony hatásait, az erdőjárók ötven ezelőtt rendszeresen gyűjtötték és a szépen szárított akácvirágért jó pénzt adtak a felvásárlók. Ha mi már nem is tudjuk eladni, saját célra gyűjthetünk és száríthatunk magunknak. Az 1966-os kiadású Rápóti Jenő és Romvári Vilmos Gyógyító növények című szakkönyvében olvasom, hogy csakis a fáról, "üde nyílásban" szedett és gondosan, gyorsan eredeti színüket megőrizve szárított virágok értékesek. A fürtök begyűjtése után a virágokat le kell fejteni a zöldes kocsányról és szellős, árnyékos helyen tiszta papírra vagy ruhára vékony rétegben kiteríteni, naponta többször megforgatni, mert enélkül könnyen megbarnulnak a fehér szirmok és veszítenek a hatóanyagukból. Mindenképpen száraz helyen és zárt edényben tároljuk, mert könnyen megmolyosodik.
A fehér akác virága, akár a méze, gyógyító erejű. Fotó: Fincza Zsuzsa
Sokan a fáról szedve nyersen is rágicsálják az akácvirágot, ami nem baj, csak ne vigyék túlzásba, mert könnyen hányingert okozhat. A száraz szirmokból viszont kiváló teát forrázhatunk magunknak, ízesítőként belekeverhetjük más gyógynövények - például a csalán - teáiba. Nem csak az akácméz, az akácvirág tea is jó köhögéscsillapító, nyákoldó, görcsoldó, nyugtató és tonizáló. Egy angol szaklapban publikáló kutató orvosok benzoaldehyde tartalma miatt tumor ellenes gyógyerőt tulajdonítanak neki. A mindennapokban hasznosítható legfontosabb tulajdonsága, hogy jelentősen csökkenti a gyomorsav termelést és enyhíti reflux kínját. Ezekre a nyavalyákra a homeopátia is készít az akácvirágból patikaszert, de egyszerű teaként mi is kúrálhatjuk magunkat vele.
A gyógyteát sose főzzük, hanem forrázzuk és a készítése közben ne használjunk fémedényt. A gyógyszerkönyvek ajánlása alapján egy csészényi teához 2 teáskanál szárított akácvirágot forrázzunk le két deci vízzel, hagyjuk legalább 15 percig ázni, majd szűrjük le. Gyomorsavtúltengésre, refluxra vacsora után igyunk meg egy csészével, de a kúrát akkor se hagyjuk abba, ha elmúltak a panaszaink, időnként - mint a védőoltásoknál is szokásos - emlékeztetőül igyunk meg egy-egy bögrével. Vízhajtásra reggel, hashajtó helyett este ajánlott egy-egy csészényi, köhögésre napi kettőt is felhajthatunk belőle - ha turbózni akarjuk a hatását, ízesítsük akácmézzel.
Szörpkészítés is egyszerű, dettó, mint a bodzáé. Találtam hozzá egy új receptet is: 100 akácfürtről lehúzott virágot 5 liter vízben, 10 deka gyógyszertári citromsavval, 2 citrom reszelt héjával egy napon át áztatjuk, leszűrjük, a lét hibátlan zománcú fazékban feltesszük forrni, belekeverünk 4 kiló cukrot, amikor az elolvadt benne még pár percig hagyjuk zubogni, lekapcsoljuk alatta a gázt és akkor belekeverünk 2 mokkáskanál gyógyszertári szalicilt - a kupakok alá, két folpack közé is tegyünk tartósítószert.