Biokertészet

2012.03.05. 14:35

Biokertészet hókuszpókusz nélkül - Kék hortenzia eredetileg nem is létezik?

Nem véletlenül nevezték el szülőföldjén „vízszürcsölőnek” a hortenziát, hiszen csak a jó vízelvezetésű, nedves talajon virít igazán.

Fincza Zsuzsa


A félárnyékos, védett helyet szereti, s amikor azon törjük a fejünket, mit ültessünk kertünk napfényszegény zugolyába, gondoljunk a hortenziára, ami ott érzi jól magát, ahol más cserje csak sanyarogna, sőt, a tűző napon, a túl meleg helyen rövid idő alatt elsorvadna. E lombhullató kőtörőfő-féle a talaj iránt is igényes, a leginkább a savas kémhatású, 5-6 pH értékű föld a kedvére való, lombkomposzttal, kéregtörmelékkel és mulcsozással segíthetünk rajta.

Néhány éve még nem hittem el, amikor egyik ismerősöm állította, hogy eredetileg nem létezik kék színű hortenzia, azt furmányos kertészek mesterkedik össze, a mi kertünkben ugyanis zömmel kék hortenzia nyílik, pedig egyáltalán nem avatkozom bele a magánügyeikbe. Később olvastam, neki van igaza, varázslat az egész: kéket nyílik a hortenzia, ha a fehér vagy a rózsaszín földjét timsós öntözővízzel locsolják. Így eshet meg, hogy a cserépben vásárolt „kék” hortenzia a kertbe kiültetve rózsaszínt virágzik majd. A kertekben ott kék a hortenzia, ahol a magas a talaj mésztartalma, ami épületek fala mellett gyakran előfordul.

A tavaszi teendők sorában az elsők között szerepel, a hortenziabokrok frizuraigazítása, amire március eleje a legideálisabb időszak. Mivel a virágrügyeket az egyéves vesszőkön hozzák, csak módjával metsszük meg a bokrokat, legjobban tesszük, ha csupán az elhervadt virágokat nyisszantjuk le. Az elfagyott, sérült, vagy elöregedett ágakat természetesen el kell távolítani. A fiatalító metszésre több részletben kerítsünk sort, az öregebb ágak egy részét 50 centis hosszúságúra vágjuk vissza – virágra itt csak a következő évben számíthatunk. Jó tanács: a munkát mindig a cserje belsejéből kifele indulva végezzük. Csupán a bugás hortenzia éves hajtásait szabad néhány rügyre visszametszeni.

A hortenziának nagyon egyszerű a szaporítása is. Lehet például tőosztással, ehhez természetesen kell egy nagyobb bokor sok új hajtással, amelyek leválaszthatók az anyanövényről. Szét lehet szedni az idősebb bokrokat is, túl apróra azonban nem érdemes. Dugványozással is többszörözhetjük a növényünket, ennek az ideális időszaka június vége, július eleje, amikor a hajtások már félfás állapotba kerülnek, s jól gyökeresednek. Tíz-tizenöt centis szárrésszel ceruzavastagságú hajtásokat szedünk, az alsó levél-párokat letépjük, a dugványt bemártjuk gyökereztető porba – a legtöbb gazdaboltban árulnak ilyent. A cserepekbe laza szerkezetű földet teszünk, keverjük homokkal, óvatosan beleültetjük a dugványt, mellé szúrunk egy pálcát, az egészet átlátszó zacskóba tesszük – ezzel tudjuk biztosítani a kellően párás levegőt. A hortenzia-neveldét a kert árnyékos helyén rendezzük be, rendszeresen szellőztessük és locsoljuk. Egy hóna múlva már várható, hogy a cserép alján, a vízkivezető nyílásban megjelennek a gyökerek, ekkor nagyobb edénybe ültethetjük át újszülött növényünket, amit aztán az árnyékos helyen gondozzuk tovább.  

Biokertészet hókuszpókusz nélkül

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!