Biokertészet

2011.02.28. 13:59

Az utolsó téli káposzta, mint vitaminbomba és méhlegelő (receptekkel)

A múlt heti Zsuzsanna napi biokertes morfondírozás plusz haszonnal is járt, olvasóink elláttak tanáccsal, miként tehetek szert könnyedén akár egy egész korallvirág-kertre.

Fincza Zsuzsa

A módszer lényege: a növényről le kell vágni a virágzás után növesztett friss hajtásokat, amiket aztán kettesével, hármasával beleültetünk egy-egy cserép virágföldbe, a bujtások meggyökeresednek, s mint fiatal növény  nevelve nyáron, őszön és télen át  kora tavasszal virágba borul majd. Így legyen!

A foszladozó hatalmához vénembermód ragaszkodó tél miatt pár napos halasztást szenved minden szép tavaszi tervem, de, hogy mégse csak elméleti síkon kertészkedjünk, leszedtem a még kint fagyoskodó bimbós kel maradékát a hamarosan beköszöntő melegben (khm...) ugyanis gyorsan szárba szökken, a bimbója elöregszik és élvezhetetlenné válik. Unokabátyját, a leveles kelt viszont békén hagyom, tavaszra ugyanis mindig hoz pár új hajtást jól jön majd a konyhára a vitaminéhséges időkben. Sőt, őurasága még akkor is a kertben maradhat, ha már az utolsó ehető levelét is felfaltuk, engedem, hogy virágba boruljon, ugyanis kiváló méhlegelő, odavonzza a hasznos rovarokat, köztük a fürkészdarazsakat, amelyek aztán nem kímélik a kertész legádázabb ellenségét, a levéltetveket. Magot sem kell vennem, mert éppen arra érleli be, amikor vetni kell az idei leves kel állományt.


Vidékiesen marhakáposztának is mondják, mert e szerényigényű, ám jókorára terebélyesedő zöldségfélét takarmányozásra is használják. Hollandiában, Belgiumban, Dániában és Németországban nagyon divatos káposztaféle, ami nem is csoda, hiszen a XXL-es fodros levelek C-vitamin tartalma magas, a karotin, a kálium, magnézium és kalcium készlete jelentős, s ráadásul bővelkedik B6-, K-, és E- vitaminban. Csak mifelénk nem tartják sokra a csóró kis kelt, ami elég baj, hiszen a tél legértékesebb zöldsége. Faluhelyen érdemes külön a tollasjószág számára is ültetni  miként teszik sok német gazdaságban -, így a tyúkok télen is zöld takarányhoz jutnak. Olvastam, a tojások is vitamindúsabbak tőle.

Persze a bimbóskelnek sem kell szégyenkeznie, tápértéke a káposztafélék között a legmagasabb. Vitamin és ásványi anyag készlete sem szegényes: B1-, B2- , K-, és C-vitamint, karotint, kalciumot, nátriumot, káliumot, foszfort, vasat, ként, magnéziumot tartalmaz. Sok benne a rost, így megkönnyíti az emésztést.

Március első hetét viszont már kedvelt időtöltésemnek, a magvetésnek szentelem. Sokan úgy tartják, József nap előtt nem érdemes földbe tenni a paprikamagot, vasárnap viszont találkoztam zalacsébi jó barátommal, Kardos Istvánnal, aki nem kis büszkeséggel mondta, már túl van-e fontos munkán. Nincs mese. Igyekeznem kell.

OLDALTÖRÉS: Receptek



Sertéssült szalonnás kelbimbóval és burgonyafánkkal

Hozzávalók:

Sülthöz:
Sertés lapocka: 1000 gramm

Fekete bors
Friss kakukkfű:  4 ág
Vöröshagyma: 1 darab
Fokhagyma: 2-3 gerezd
Olaj vagy serteszsír a tepsi kikenéséhez

Szalonnás kelbimbóhoz:
Kelbimbó: 600 gramm
Vöröshagyma: 100 gramm
Füstölt szalonna: 60 gramm
Fokhagyma: 2 gerezd
Fekete törtbors
Friss majoranna: 2-3 ág
Tejszín: 2 dl

Burgonya fánk:
Vaj: 100 gramm
Liszt: 100 gramm
Víz: 100 gramm
Tojás: 4 darab
Főtt, áttört burgonya: 200 gramm

Őrölt szerecsen dió: 1 csipet
Olaj a sütéshez

A lapockát sózzuk, borsozzuk, kiolajozott tepsibe rakjuk, fűszerezzük a kakukkfűvel, cikkekre vágott vöröshagymával és a szeletekre vágott fokhagymával. 130 Celsius fokon készre sütjük. Miután a hús megpuhult, 220 Celsius fokos sütőben 5 percig pirítjuk.

A kelbimbót megtisztitjuk, a torzsa részen x alakban bevagjuk. Sós vizben 2 percig forrázzuk, szúrjuk, majd hideg vízben hütjük.
A szalonnát kockára vágjuk majd serpenyőben megpiritjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott vörös hagymát és üvegesre piritjuk. Fűszerezzük zúzott fokhagymával, apróra vágott majorannával és 1-2 percig alacsony hőmérsékleten pirítjuk. Felöntjük tejszínnel, hozzáadjuk a kelbimbó negyedét,  amit lassú lángonm puhára párolunk, vigyázva, ne szürküljön meg. Turmixban püresítjük. (Ha így sürítjük, nem kell használnunk lisztet és intenzívebb lesz a szósz íze.) A szószt visszaöntjük a serpenyőbe, hozzáadjuk a maradék kelbimbót, amit lassú lángon 3-4 percig párolunk,  ha kell az elpárolgott folyadékot pótoljuk, illetve sózzuk.

A burgonyát sós vízben főzzük, hámozzuk, áttörjük. Az áttört burgonyának 200 grammnak  kell lennie.
Egy lábosban a vizet a vajjal, sóval felforraljuk, majd belekeverjük a lisztet, tovább forraljuk addig , amíg elválik az edény falától. A tűzhelyről lehúzzuk és várunk 1 percet. Habverővel belekeverjük a tojásokat, majd összekeverjük a burgonyával,  ízesitjük szerecsendióval. Kettő olajba mártott kanállal szilva alakú galuskákat szaggatunk, amiket olajban kisütünk.



Leveles kel, burgonyával
Hozzávalók: leveles kel: 500 gramm, burgonya: 250 gramm, vaj, tej vagy tejföl, só
A leveles kelt, a hámozott, feldarabolt krumplival sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, majd áttörjük. Vajjal és tejföllel simára keverjük. Mint a krumplipürét, köretként adjuk rántott velőhöz, vagy rántott gombához.


Leveles krémleves
A leveles kelt, burgonyát, sárgarépát, zellert kevés sós vízben puhára fózzük, pürésítjük, szerecsendióval ízesítjük, majd főzőtejszínt keverünk hozzá és felforraljuk. Pirított zsemlyekockákkal tálaljuk.



Sertéssült szalonnás kelbimbóval és burgonyafánkkal

Hozzávalók:

Sülthöz:
Sertés lapocka: 1000 gramm

Fekete bors
Friss kakukkfű:  4 ág
Vöröshagyma: 1 darab
Fokhagyma: 2-3 gerezd
Olaj vagy serteszsír a tepsi kikenéséhez

Szalonnás kelbimbóhoz:
Kelbimbó: 600 gramm
Vöröshagyma: 100 gramm
Füstölt szalonna: 60 gramm
Fokhagyma: 2 gerezd
Fekete törtbors
Friss majoranna: 2-3 ág
Tejszín: 2 dl

Burgonya fánk:
Vaj: 100 gramm
Liszt: 100 gramm
Víz: 100 gramm
Tojás: 4 darab
Főtt, áttört burgonya: 200 gramm

Őrölt szerecsen dió: 1 csipet
Olaj a sütéshez

A lapockát sózzuk, borsozzuk, kiolajozott tepsibe rakjuk, fűszerezzük a kakukkfűvel, cikkekre vágott vöröshagymával és a szeletekre vágott fokhagymával. 130 Celsius fokon készre sütjük. Miután a hús megpuhult, 220 Celsius fokos sütőben 5 percig pirítjuk.

A kelbimbót megtisztitjuk, a torzsa részen x alakban bevagjuk. Sós vizben 2 percig forrázzuk, szúrjuk, majd hideg vízben hütjük.
A szalonnát kockára vágjuk majd serpenyőben megpiritjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott vörös hagymát és üvegesre piritjuk. Fűszerezzük zúzott fokhagymával, apróra vágott majorannával és 1-2 percig alacsony hőmérsékleten pirítjuk. Felöntjük tejszínnel, hozzáadjuk a kelbimbó negyedét,  amit lassú lángonm puhára párolunk, vigyázva, ne szürküljön meg. Turmixban püresítjük. (Ha így sürítjük, nem kell használnunk lisztet és intenzívebb lesz a szósz íze.) A szószt visszaöntjük a serpenyőbe, hozzáadjuk a maradék kelbimbót, amit lassú lángon 3-4 percig párolunk,  ha kell az elpárolgott folyadékot pótoljuk, illetve sózzuk.

A burgonyát sós vízben főzzük, hámozzuk, áttörjük. Az áttört burgonyának 200 grammnak  kell lennie.
Egy lábosban a vizet a vajjal, sóval felforraljuk, majd belekeverjük a lisztet, tovább forraljuk addig , amíg elválik az edény falától. A tűzhelyről lehúzzuk és várunk 1 percet. Habverővel belekeverjük a tojásokat, majd összekeverjük a burgonyával,  ízesitjük szerecsendióval. Kettő olajba mártott kanállal szilva alakú galuskákat szaggatunk, amiket olajban kisütünk.



Leveles kel, burgonyával
Hozzávalók: leveles kel: 500 gramm, burgonya: 250 gramm, vaj, tej vagy tejföl, só
A leveles kelt, a hámozott, feldarabolt krumplival sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, majd áttörjük. Vajjal és tejföllel simára keverjük. Mint a krumplipürét, köretként adjuk rántott velőhöz, vagy rántott gombához.


Leveles krémleves
A leveles kelt, burgonyát, sárgarépát, zellert kevés sós vízben puhára fózzük, pürésítjük, szerecsendióval ízesítjük, majd főzőtejszínt keverünk hozzá és felforraljuk. Pirított zsemlyekockákkal tálaljuk.



Sertéssült szalonnás kelbimbóval és burgonyafánkkal

Hozzávalók:

Sülthöz:
Sertés lapocka: 1000 gramm

Fekete bors
Friss kakukkfű:  4 ág
Vöröshagyma: 1 darab
Fokhagyma: 2-3 gerezd
Olaj vagy serteszsír a tepsi kikenéséhez

Szalonnás kelbimbóhoz:
Kelbimbó: 600 gramm
Vöröshagyma: 100 gramm
Füstölt szalonna: 60 gramm
Fokhagyma: 2 gerezd
Fekete törtbors
Friss majoranna: 2-3 ág
Tejszín: 2 dl

Burgonya fánk:
Vaj: 100 gramm
Liszt: 100 gramm
Víz: 100 gramm
Tojás: 4 darab
Főtt, áttört burgonya: 200 gramm

Őrölt szerecsen dió: 1 csipet
Olaj a sütéshez

A lapockát sózzuk, borsozzuk, kiolajozott tepsibe rakjuk, fűszerezzük a kakukkfűvel, cikkekre vágott vöröshagymával és a szeletekre vágott fokhagymával. 130 Celsius fokon készre sütjük. Miután a hús megpuhult, 220 Celsius fokos sütőben 5 percig pirítjuk.

A kelbimbót megtisztitjuk, a torzsa részen x alakban bevagjuk. Sós vizben 2 percig forrázzuk, szúrjuk, majd hideg vízben hütjük.
A szalonnát kockára vágjuk majd serpenyőben megpiritjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott vörös hagymát és üvegesre piritjuk. Fűszerezzük zúzott fokhagymával, apróra vágott majorannával és 1-2 percig alacsony hőmérsékleten pirítjuk. Felöntjük tejszínnel, hozzáadjuk a kelbimbó negyedét,  amit lassú lángonm puhára párolunk, vigyázva, ne szürküljön meg. Turmixban püresítjük. (Ha így sürítjük, nem kell használnunk lisztet és intenzívebb lesz a szósz íze.) A szószt visszaöntjük a serpenyőbe, hozzáadjuk a maradék kelbimbót, amit lassú lángon 3-4 percig párolunk,  ha kell az elpárolgott folyadékot pótoljuk, illetve sózzuk.

A burgonyát sós vízben főzzük, hámozzuk, áttörjük. Az áttört burgonyának 200 grammnak  kell lennie.
Egy lábosban a vizet a vajjal, sóval felforraljuk, majd belekeverjük a lisztet, tovább forraljuk addig , amíg elválik az edény falától. A tűzhelyről lehúzzuk és várunk 1 percet. Habverővel belekeverjük a tojásokat, majd összekeverjük a burgonyával,  ízesitjük szerecsendióval. Kettő olajba mártott kanállal szilva alakú galuskákat szaggatunk, amiket olajban kisütünk.



Leveles kel, burgonyával
Hozzávalók: leveles kel: 500 gramm, burgonya: 250 gramm, vaj, tej vagy tejföl, só
A leveles kelt, a hámozott, feldarabolt krumplival sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, majd áttörjük. Vajjal és tejföllel simára keverjük. Mint a krumplipürét, köretként adjuk rántott velőhöz, vagy rántott gombához.


Leveles krémleves
A leveles kelt, burgonyát, sárgarépát, zellert kevés sós vízben puhára fózzük, pürésítjük, szerecsendióval ízesítjük, majd főzőtejszínt keverünk hozzá és felforraljuk. Pirított zsemlyekockákkal tálaljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!