Belföld

2017.07.01. 12:50

Viharos szezonkezdet – 18 embert mentettek ki a Balatonból

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai eddig összesen tizennyolc személyt mentettek ki a Balatonból. A beavatkozások többségekor másodfokú viharjelzés volt érvényben.

A nap folyamán kajakosok borultak fel, hajó akadt fent homokpadon, egy vitorlás pedig műszaki hiba miatt nem tudott biztonságosan partot érni – tájékoztatott a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság. – Az erős, viharos szél miatti hullámzásban kishajóval és gumicsónakkal is elsodródtak, több úszó pedig annyira kimerült, hogy a vízirendőrök segítsége nélkül egyikük sem tudott volna partra jutni - írja a sonline.hu.

A viharos, mégis rendkívül meleg, váltakozó időjárás nagyban kihat mindenki szervezetére, de főleg az idősebbekét viseli meg a legjobban – hívta fel a figyelmet az SMRFK. – A vízen, vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen nagyon gyorsan kialakulhat egy veszélyhelyzet. Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, s nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével).

A viharjelzés figyelembe vételével, a jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság tanácsai

Aki nem tud úszni, az ne menjen be a természetes vizekbe, esetleg csak a parti sávban hűsítse magát!

Gyengén úszók csak a sekély vízben fürödjenek!

Soha ne távolodjanak el messze a parttól olyan eszközökkel, melyek a használatával még csak most ismerkednek!

Kerüljék a vízibiciklikről, egyéb fürdő eszközökről történő hirtelen vízbeugrást, hiszen nem biztos, hogy tisztában vagyunk a vízmélységgel, valamint a vízhőmérséklet is hirtelen sokkhatással van a szervezetre!

Amennyiben nem biztosak saját úszni tudásukban és vízijárművekkel vízre mennek, mindenképpen használjanak mentőmellényt!

Lehetőleg kerüljék az extrém melegben a hőcsúcsokban (11 és 16 óra között) való nyílt vízen tartózkodást!

Lehetőleg ne fogyasszanak alkoholt azért, hogy fizikailag képesek legyenek egy-egy vészhelyzet kezelésére!

Távol a parttól kerüljék az egyedül való úszást, fürdőeszköz használatot!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!