Belföld

2017.05.13. 09:00

Vészhelyzet a neten - Nincs felkészülve a kibertámadásra? Mutatjuk, mit kell tennie!

Péntek délután óta sorra tarolja le a számítógépeket a WannaCry nevű zsarolóvírus, ami időközben már Magyarországra is elért.

A kártevő azokat a számítógépeket bénítja meg, melyek tulajdonosai lusták voltak és felelőtlenek, a Microsoft ugyanis már két hónapja közzétette a most kihasznált biztonsági rést betömő frissítést, a felhasználók dolga annyi lett volna (és lenne most is), hogy bekapcsolják/engedélyezzék a gépükön a frissítési folyamatot - írja a hvg.hu.

Persze mindez csak a hivatalosan támogatott Windows-verziókra igaz. A Microsoft már három éve nem támogatja a nagyon régi Windows XP-t. Sokak szerint ez csak elméleti veszélyeket rejt, de most elég határozottan kiderült, hogy nem: az XP-s gépek teljesen fegyvertelenek a támadással szemben, ezért aztán ezidáig az XP-s számítógépek tulajdonosai semmit nem tehetnek, csak izgulhattak, hogy őket ne találja be a vírus.

Megjött a Windows-vészfrissítés

A probléma nagyságát észlelve a Microsoftnál váratlan döntést hoztak: a rendkívüli helyzetre való tekintettel a már nem támogatott verziókhoz is elkészítették a biztonsági rést betömő szoftverfrissítést. És azonnal közzé is tették: a Windows XP-t, Windows 8-at és Windows Server 2003 verziót használók erről az oldalról tölthetik le és telepíthetik a javítást.

Ez a kör nem kevés embert jelent: a Gemius adatai alapján Magyarországon a netezők 5 százaléka érintett, nemzetközi viszonylatban pedig valamivel magasabb is ez az érték. Ráadásul ebben nincsenek benne azok a gépek, melyekkel nem böngészik senki, például az ipari kiszolgáló számítógépek.

Könnyen benyelhető, még könnyebben megelőzhető

Ahhoz hogy a vírus megfertőzzön egy számítógépet, az általános "szabálytól" eltérően még arra sincs szükség, hogy a felhasználó megnyisson egy emailt vagy egy weboldalt. A gépekig teljesen önjáróan jut el a kártevő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!