Belföld

2015.09.02. 13:37

Válságról beszél a kormány, de válságstábot napok óta nem állít

Káosz van, és egymásra mutogatás a Keletinél, egyre nagyobb a menekültek és a hatóságok közötti feszültség, válságstáb azonban nincs.

Még egy augusztus 20-i tűzijátéknál is előre kineveznek egy egyszemélyi vezetőt, aki felelőse és irányítója a különféle szervek együttes munkájának. Itt ilyen nincs.

A lovak közé dobta a kormány a gyeplőt a Keletinél kialakult helyzetben. Kedd óta óriási káosz uralkodik a menekültek elől lezárt pályaudvar előtt. Egyre nagyobb a tömeg, és a megfelelő tájékoztatás, az ellentmondó intézkedések miatt nő a vonatokra, továbbutazásra váró szírek, afgánok között.

Kedden kiderült, hogy sem a rendőrségnél, sem a MÁV-nál nincsenek napra kész információk a tervekről és a várható intézkedésekről. erre a legdurvább példa az volt: hogy az országos rendőrfőkapitány kedden délben nem tudott magyarázatot adni arról, hogy mi és miért történik a Keletinél.

A káosz és az információhiány egyértelmű jele annak, hogy nincs válságkezelési parancsnokság.

Tarjányi Péter rendőrségi szakértő szerint a kormány ugyan napok óta menekültválságról beszél, de nem jelölt ki egy egyszemélyi vezetőt, aki kezébe venné az irányítást.

Egyszemélyi felelős vezetőt, parancsnokot és egy mellette működő parancsnoki törzset minden válsághelyzetben kineveznek/kialakítanak. Természeti katasztrófák, árvizek idején ilyen stáb irányítja a védekezést, de még az augusztus 20-i tűzijátékoknak is van irányítója és irányítói törzse, akik összehangolják a különféle résztvevők, hatóságok munkáját.

Most azonban csak egymásra mutogatás zajlik.

Már kedden egy válságstábnak kellett volna szólnia a MÁV-nak, hogy ne adjon el jegyeket, mert ki fogjuk üríteni a területet, le fogjuk zárni a pályaudvart, és a menekültek teljes joggal lesznek felháborodva, hogy ti elveszitek a pénzüket, de utazás helyett ki lesznek zavarva az aluljáróba. Nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal. - állítja Tarjányi.

A szakértő elmondta, hogy a mostani helyzetben úgy tűnik, hogy mindenki, beleértve a rendőrséget és a bevándorlási hivatalt, a politikusok felé tekinget, az onnan érkező információmorzsák alapján próbálnak igazodni.

Akkor jelentsük ki, hogy ennek a válságnak a legfőbb válságparancsnoka Orbán Viktor miniszterelnök? De ezt ő eddig nem mondta.

Nem is várható el Orbán Viktortól vagy Lázár Jánostól, hogy ő adjon utasítást arra, hogy a sok szemét miatt a Főváros Közterület-fenntartó Zrt. hozzon még száz kukát a Baross térre, és gyakrabban ürítse azokat, vagy hogy a MÁV – csökkentendő a feszültséget és figyelve a vallási előírásokra – nyisson külön pénztárat a férfiaknak és a nőknek.

A krízismenedzsment legalapvetőbb tételei, hogy a válságkezelő törzs intézze ezeket a feladatokat - szögezte le a szakértő. A törzs tagjai közé ugyanis be lehetne ültetni a hatóságok embereit, az FKF összekötőjét, vagy akár a MÁV egyik illetékesét, aki el tudná intézni, hogy mindig legyen olyan ember a környéken, aki arabul vagy franciául vagy valamelyik világnyelven be tudná mondani a legfontosabb információkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!