Belföld

2011.03.22. 13:36

Új nagykövetet nevezhetnek ki Japánba

Nagykövetjelölteket hallgatott meg kedden zárt ülésen az Országgyűlés külügyi bizottsága, a három misszióvezetői jelölt között volt a japán nagyköveti poszt várományosa is.

MTI

A március 11-i földrengés és szökőár következtében a második világháború óta a legmélyebb válságba zuhant távol-keleti országban Szerdahelyi István képviselheti Magyarországot - tájékoztatta az ülés után Ertsey Katalin, az LMP képviselője az MTI-t. A külügyi vezetés rendkívül jól felkészült szakembert jelölt a tokiói misszióvezetői posztra - emelte ki a képviselő, hozzátéve, hogy Szerdahelyi István volt már rendkívüli és meghatalmazott nagykövet Japánban.   
   
Szerdahelyi István jelenleg a Külügyminisztérium ázsiai és csendes-óceáni főosztályát vezeti és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Orientalisztikai Intézetének docense.
   
A külügyi bizottság kedden meghallgatta Sándorfi Esztert, akit az athéni nagyköveti tisztségre jelöltek, és Boros Miklóst, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez (EBESZ) delegált nagykövet tisztségének várományosát. A bizottság mindhárom jelöltet alkalmasnak találta - mondta Ertsey Katalin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!