Belföld

2013.06.04. 18:37

Trianoni trauma

Június 4-én összetartozott a nemzet. Hitem szerint persze alapvető szempontok szerint minden áldott napon együvé tartoznak azok, akik ugyanazt a nyelvet beszélik.

Arany Horváth Zsuzsa

Június 4-e azonban a traumatikus hajlamainkat erősen aktivizálja. Lehetne még jó pár ilyen nap: például a mohácsi vész évfordulóján is ugyanígy összebújhatnánk szomorú színű takaró alá kuckózva, erősítendő a tudatot, velünk mindig elbánnak a nagyok. Szerencsésebb nemzeti összetartozók inkább a dicsőséges pillanataikat lajstromozzák, mi a gyásznapokkal vétetjük észre magunkat. Nyilván ezek is erősítik a magyar történelemmel való közvetlen kapcsolatunkat, mégis jelen van a nyugtalanító érzés: a saját magunkról alkotott képpel van egy kis baj.

Antoine Mares francia történész 2010-ben Párizsban az e témában rendezett nemzetközi tudományos konferencián azt mondta, az I. világháború alatt képviselt magyar politika azok táborába sodorta Magyarországot, akikkel nem volt ildomos tárgyalni. A történész szerint Trianon tartós traumája Magyarországnak, ugyanakkor meghatározó eleme a környező országok államiságának és nemzettudatának. Az azóta ebben a status quoban eltelt 93 év pedig elég soknak tűnik...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!