Belföld

2016.03.08. 13:47

Tényleg választási csalás történt Terézvárosban, az aláírásgyűjtő meghalt

Másfél évvel a 2014-es önkormányzati választás után egyre biztosabb, hogy csalás történt Budapest VI. kerületében.

A baloldal már a kampányban arra gyanakodott, hogy Schmuck Andor pártja, a Szociáldemokraták hamis ajánlásokkal tudtak elindulni, és a Fideszről másolták az adatokat. Most a legfőbb ügyész is erre jutott. A szociáldemokrata ajánlásgyűjtőket nehéz kihallgatni: az egyik meghalt, a másik eltűnt. Választási krimi Terézvárosból.

Amiről a 2014-es önkormányzati választási kampányban csak suttogtak Terézvárosban, egyre valószínűbb, hogy igaz volt: választási csalás történt. A baloldal már akkor arra gyanakodott, hogy a Fidesz és Schmuck Andor pártja (Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja) összejátszott az aláírásgyűjtésnél.

Több száz olyan támogatót találtak ugyanis, aki papíron a Fidesz, illetve Schmuckék jelöltjeit is támogatta (így lehettek jelöltjei Schmuckéknak), az aláírás viszont szerintük nem egyeznek. A baloldal feljelentést tett, a nyomozás elindult, majd most, másfél évvel később Polt Péter legfőbb ügyész is megerősítette: valóban csalás történt, hamis ajánlásokat adtak le Schmuckék.

A nyomozás eddigi adatai szerint a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának ajánlóívein 148 hamis ajánlás volt.

A legfőbb ügyész ezt írta válaszában a témát boncolgató Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselőnek. Bár csak aláírásokat kellett összehasonlítani, ennek kiderítése azért nem volt egyszerű, mert a rendőrség csak a választások után három hónappal, a megsemmisítésük előtti utolsó pillanatban foglalta le az ajánlóíveket. 2015 elején indulhatott el tehát az érdemi munka.

Majd a nyomozást tavaly decemberben felfüggesztette a BRFK, mivel nem tudták megállapítani az elkövető kilétét. A választási csalási krimit ugyanis bonyolítja, hogy az ajánlások gyűjtőjeként feltüntetett nevekhez olyan tucatnevekhez írtak, amelyek tulajdonosait nem tudták azonosítani. A nyomozók továbbmentek, és megkeresték a Szociáldemokraták VI. kerületi koordinátorait.

A nyomozóhatóságok azonban nem adhatják fel. A rendőrség felfüggesztő határozatot a Fővárosi Főügyészség hatályon kívül helyezte, a Legfőbb Ügyészség pedig a nyomozás határidejét 2016. május 25-ig meghosszabbította. Vagyis még sincs vége hivatalosan az ügynek.

A baloldal gyanakvását a 2014-es kampányban az keltette fel, hogy Schmuckék jelöltjei nagyon gyorsan, a Fidesszel egy időben össze tudták gyűjteni az aláírásokat, miközben az aktivistáik sehol nem találkoztak szociáldemokrata aktivistákkal.

Az MSZP, az Együtt-PP és a DK által a terézvárosi választási bizottságba delegált Kékesi Tibor ezek után körülbelül 270 olyan, a Fidesz-KDNP-t, illetve a Schmuck Andor által vezetett Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártját támogató aláírást talált, amelyeknél az adatok egyeznek, de az aláírások nem ugyanattól a személytől származnak. Közokirat-hamisítás, választás rendjének megsértése és személyes adatokkal való visszaélés gyanúja miatt tett feljelentést.

Ismerős név is feltűnhet a VI. kerületi szociáldemokrata jelöltek között. Az egyik körzetben az a Wodicska Zoltán indult, aki a vásárnapi boltbezárós népszavazáson múlt nyáron különös körülmények között megelőzte az MSZP-t. A kérdését végül elkaszálta a Kúria, de így is három hónapig foglalta a boltbezárós kérdést, az MSZP nem tudta benyújtani a sajátját.

Bár Schmuckék nem szereztek képviselői mandátumot a választásokon, az egymással összefogó baloldali tömböt feltehetően gyengítette, hogy egy szociáldemokrata jelölt is szerepel a szavazólapon. A választáson a 10 egyéni körzetből 9-et a Fidesz nyert, egyet a baloldal. A Szociáldemokraták mindenhol utolsók lettek, és jóval kevesebb szavazatot gyűjtöttek (több körzetben 5-6 darab), mint ami egyáltalán az ajánláshoz szükséges. A polgármester a fideszes Hassay Zsófia lett 49 százalékkal, Kiss Róbert, a baloldal jelöltje 32 százalékot kapott, Somodi Jánosné, a Szociáldemokraták jelöltje 0,8 százalékot (ez 102 szavazat a 31 ezer fős kerületben).

 

Kérdés, hogy a nyomozók megállnak-e a szociáldemokratáknál, vagy előveszik-e a helyi fideszeseket is, hogy megtudják: hogy kerültek az adatok a fideszes lapokról a szocdemek íveire. Polt Péter ezzel kapcsolatban azt írta Bangónénak, hogy

a Fidesz-MPP aláírásgyűjtőinek vizsgálata folyamatban van.

Ez azért fontos része a történetnek, mert egy jelölt ajánlóinak adatait tilos átadni másik személynek vagy pártnak. Tehát ha a fideszesek adták át az aláírásokat, ők is törvénysértést követtek el.

Schmuck Andor, az azóta már megszűnt Szociáldemokraták elnökét is megkerestük, azt mondta az Indexnek: "nagyon sajnálom, ha csalás történt, és valaki hibázott, remélem, az igazságszolgáltatás kideríti a dolgot". Az egykori pártelnök arról nem nyilatkozott, hogy kik voltak a VI. kerület - azóta elhunyt vagy köddé vált - szociáldemokrata koordinátorai. Annyit mondott, hogy a jelöltek nem gyűjtöttek ajánlást, ez a koordinátorok feladata volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!