Belföld

2011.01.17. 16:19

Tabajdi: a bizalom visszaszerzésétől függ a magyar EU-elnökség sikere

Az Orbán-kormány idején megrendült nemzetközi bizalom visszaszerzése az uniós elnökség sikerének záloga - vélekedett Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti (EP-) delegációjának vezetője hétfőn közzétett nyilatkozatában.

MTI

Szerinte a magyar uniós elnökség következő fél éve nagy mértékben függ attól, hogy a miniszterelnök mennyire győzi meg az EP-t és az Európai Bizottságot strasbourgi szereplésével. Orbán Viktor szerdán terjeszti elő az EP plenáris ülésén a magyar elnökség munkatervét.

A magyar szocialista politikus megállapította, hogy a magyar uniós elnökség "bizalomhiánnyal, ezért tehertétellel indul". Az európai bírálatok nem a magyar népnek szólnak, hanem az országot jelenleg irányító kormánynak - tette hozzá.
   
Orbán Viktor EP-szereplése szerinte "fordulópont lehet, ha az uniós kérések alapján a magyar kormány felfüggeszti a médiatörvény végrehajtását, majd összhangba hozza azt az Európai Unió normáival". Hangsúlyozta: minden magyar hazafi érdeke, hogy az uniós elnökség sikerrel záruljon, és ebben érdekelt a Magyar Szocialista Párt is.
   
"Együttműködési készségünk azonban nem jelentheti azt, hogy lemondunk a bírálat jogáról" - folytatta az EP-képviselő.
   
"A magyar jobboldalnak fel kellene végre ismernie, hogy nem valamiféle nemzetközi összeesküvésről, nem a balliberális erők ármánykodásáról, nem a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt és az Európai Szocialisták összecsapásáról van szó. A választóvonal nem politikai-ideológiai. Ezt bizonyítja a két vezető európai hatalom, Németország és Franciaország jobboldali kormányainak nyílt aggodalma és bírálata is. A választóvonal az Unió alapvető értékeit, demokratikus normáit minden körülmények között betartandónak tartó politikai erők és a jelenlegi magyar kormány politikája között van" - fogalmazott Tabajdi Csaba.
   
A szocialista politikus öt alapvető okot lát "a magyar kormány iránti európai bizalomvesztés" mögött. Ezek szerinte a következők: először is "a jogállamiság európai gyakorlatával ellentétes fideszes politika, amely kizárólagos, abszolút hatalomra törekszik", másodszor "a diktátumra és nem a megegyezésre, a kompromisszumkeresésre épülő döntéshozatal", harmadszor "a patrióta köntösbe bújtatott nacionalista, populista gazdaságpolitika", negyedszer a Fidesz "kétszínű magatartása az Európai Unió irányában". Ötödik okként jelölte meg Tabajdi, hogy mindezen fenti tényezők együttes hatására a magyar médiatörvényt ennyire súlyos nemzetközi bírálatok érték.
   
"Ez volt az utolsó csepp a pohárban, amely alapján Magyarország nemzetközi megítélése évtizedek óta nem volt ilyen kedvezőtlen" - állapította meg.
   
Az MSZP EP-delegációjának vezetője szerint e megítélés megváltozása döntően attól függ, hogy a magyar kormány képes lesz-e politikája módosítására, vagy pedig sértődötten "az egész világ ellenünk van" érveléssel reagál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!