Belföld

2017.06.22. 18:55

Kormányinfó: Plakátok, tankönyvek, kórházak

Nem számít váratlan fordulatra vagy sikerre a plakáttörvény mai parlamenti szavazásán a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lázár János a tegnapi kormányinfón elmondta: vannak még egyeztetések, de nem hiszi, hogy a kétharmados többség megteremthető, közölte, hozzátéve: a Fidesznek abban van felelőssége, hogy feles törvényekkel is garantálni lehessen az átláthatóságot.

Kitért arra is, hogy június 27-én életbe lép a külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságára vonatkozó törvény; ezzel összefüggésben a szabályozás betartását kérte mindenkitől.

Beszámolt arról is, hogy a következő tanévben már egymillió gyermek kapja ingyen a tankönyveit, míg például 2013-ban 614 ezer volt a jogosultak száma. Erre 12 milliárd forintot fordít az állam. Jelezte azt is: a kormány idén is gondoskodik a rászoruló gyermekek szünidei étkeztetéséről, ez 208 ezer gyermeket érint, 60 százalékkal többet, mint 2010-ben. Erzsébet-táborokban 100 ezren vehetnek részt idén nyáron, a Határtalanul programban pedig 35 ezren utazhatnak a Kárpát-medence különböző régióiba - tette hozzá.

Szólt arról, hogy a béremeléseknek köszönhetően a bruttó átlagkereset átlépte a 300 ezer forintot, a nettó 200-210 ezer forint körül alakul.

A kórházi fertőzésekre vonatkozó kérdésre azt mondta, 30-40 évnyi problémára nem lehet néhány év alatt választ adni. Szerinte a kormány az elmúlt években jelentős erőfeszítéseket tett, hogy az egészségügy helyzete javuljon. A minisztert kérdezték arról is, hogy egy rendeletmódosítás tervezete szerint akár már a szülést követően 24 órával elbocsáthatják a kórházból az anyát az újszülött babával. Lázár János azt mondta, nincs döntés erről, a téma napirenden van. Szerinte ezt nem a kormánynak, hanem az érdekképviseleteknek és az orvosoknak kell eldönteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!