Belföld

2015.10.08. 07:38

Őszi érettségik - Pénteken kezdődnek a vizsgák

Pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival megkezdődik a 2015/2016-os tanév őszi érettségi vizsgaidőszaka. November 20-ig 157 helyszínen 9042-en adnak számot tudásukról.

Az Oktatási Hivatal által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közlemény szerint a vizsgák 149 érettségi vizsgabizottság közreműködésével zajlanak majd.

A vizsgaidőszak kezdete október 9. (első vizsganap), a vége november 20. (a középszintű szóbelik utolsó vizsganapja). Az emelt szintű szóbeli vizsgák november 5-től november 9-ig tartanak, a középszintű szóbeli vizsgák időszaka november 16-20.

A diákok együttesen csaknem 11 100 vizsgát tesznek le, ebből mintegy 3200 emelt szintű, 7900 pedig középszintű.

Az elmúlt évi őszi vizsgaidőszakhoz képest az emelt szintű vizsgák száma 20 százalékkal, a középszintűeké 7 százalékkal nőtt.
A diákok választásai alapján ebben a vizsgaidőszakban - az idegen nyelven letett vizsgatárgyakat (például történelem, matematika valamely idegen nyelven) külön számolva - 58 tárgyból lesz középszintű és 39 tárgyból emelt szintű érettségi vizsga.

A 2011. évi május-júniusi érettségi vizsgaidőszak óta emelt szintű vizsgát csak azokból a vizsgatárgyakból lehet tenni, amelyek a felsőoktatási felvételi eljárás során érettségi pontot adó tárgyként figyelembe vehetők.

A jelentkezők - a megfelelő feltételek megléte esetén - ebben a vizsgaidőszakban rendes, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló és javító érettségi vizsgára jelentkezhettek - írták.

A vizsgafajtákon belül a legnagyobb számban javító érettségi vizsgák lesznek majd (4500 vizsga, 40 százalék). Jelentős még a rendes érettségi vizsgák száma, több mint 2400 (22 százalék). A szintemelő vizsgák száma több mint 2100 (19 százalék), az ismétlő érettségi vizsgák aránya 14 százalék, a kiegészítő érettségi vizsgáké 4 százalék, a pótló vizsgáké pedig 1 százalék.
A vizsgatárgyak köre és az egyes tárgyak részletes követelményei nem változtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!