Belföld

2016.03.04. 15:37

Orbán rábólintott az egészségügy átalakítására

Zöld utat kapott Orbán Viktortól az egészségügy átalakításának öt pontjához - megerősíteni az alapellátást, kialakítani egy kancellári irányító rendszert, a krónikus ellátást átadni a szociális ágazatnak, új kórházat építeni a fővárosba és újraépíteni a szakmai minimumfeltételeket - Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár - derült ki a kórházszövetség siófoki kongresszusának zárónapján.

Az öt pont teljesítésében idén sokat szeretnék haladni - mondta az államtitkár. Az utóbbi napok híreire reagálva legfontosabb kérdésnek a betegbiztonságot tartotta, ez lesz minden egyes döntés értékelésénél a fő szempont.

A kórházi finanszírozás átalakításában gyors beavatkozásként az eddig külön soron szereplő bért szeretné beépíteni a súlypontba és a német pontrendszerbe, az alulreprezentált ellátások finanszírozását pedig megemelné a felülreprezentáltak rovására, hogy minden fajta ellátás kellő súllyal szerepeljen. Az ezzel kapcsolatos munka jövő héten kezdődik.

Szóban megállapodtak a nemzetgazdasági tárcával a többletkapacitás-befogadási bizottság által támogatott új kapacitások finanszírozásáról. Erre a forrást a Nemzetgazdasági Minisztérium hagyja jóvá, éves szinten 5 milliárd forint áll rendelkezésre, amihez az ágazati tartalékkeretből még rá kell tenni néhány milliárdot, hogy minden idén támogatott kérelmet befogadjanak - mondta az államtitkár. Döntően képalkotó diagnosztikai kapacitásokról (ct-, mr-kapacitásokról) - van szó.

Bizalomerősítő béremelés?

A kórházszövetség által szorgalmazott bizalomerősítő béremelésről konkrétumok helyett annyit mondott,: amikor hozzányúlnak az idei és a jövő évi költségvetéshez, eldől, a kormányzat hogyan értékeli az eddig végzett munkát. Jelenleg a 17 ágazat közül az egészségügyi dolgozók bérszintje a 14. hely körül áll.

Még idén elindulhat a kancellári rendszer - amit nem így fognak hívni -, de ehhez legalább két törvényt és számos rendeletet kell módosítani.  Az új felelős szervezet a tervek szerint  6-8 intézmény betegellátását fogja összehangolni. Arra a felvetésre, hogy vajon hogyan nyugtatja meg a pozícióik miatt aggódó a kórházigazgatókat, Ónodi-Szűcs úgy válaszolt: a pozíciók nyilván változni fognak, de most az a feladat, hogy a betegek érdekében hozzuk ki a legjobbat Magyarország teljesítményéből.

Mikor kapják meg a háziorvosok a 10 milliárdot?

Elkészült az alapellátásba szánt 10 milliárdos többletforrásról szóló kormányrendelet szakmai háttérmunkája, így ettől kezdve már nem az államtitkárságon múlik, hogy mikor kapják meg a háziorvosok a pluszforrást - mondta az államtitkár.

Az alapellátás újraszervezése elengedhetetlen, a lakosság öregedésével párhuzamosan 20 éven belül több mint 3 millió magyar lakost érint a három nagy krónikus betegségcsoport  - krónikus tüdőbetegség, cukorbetegség, magas vérnyomás  - valamelyike. E tömeggel nem tud megbirkózni a szakellátás, de a jelenlegi formájában az alapellátás sem - fogalmazott az államtitkár, aki szerint folytatódik a praxisok forrásbővítése.

Az alapellátásban a szakdolgozói képzést nevezte a legzűrösebbnek. Palkovics László oktatásért felelős államtitkárral már tárgyalt arról, hogyan lehetne a képzésben való részvételre ösztönző elemeket elhelyezni.

Betegbiztonságot veszélyeztet a bv túlzott bevonása?

A fórum egyik résztvevője felvetette: ma már a büntetés-végrehajtás (bv) intézményei a steril, egyszer használatos eszközök forgalmazásába is beszállnak, ami veszélyezteti a betegbiztonságot, emellett a bv-intézmények 20 százalékos árelőnnyel indulnak a közbeszerzéseken. Ónodi-Szűcs szerint a novembertől induló közbeszerzési portál a nagyobb transzparenciával biztosítja majd, hogy az egészségügynek ne kelljen mások érdekeit kiszolgálni.

Terítékre került a kórházi minimumfeltételek nyilvánosságra hozatalának kérdése is. Az ezt firtató, magánszemélyként bemutatkozó fiatal lány kérdésére Szentes Tamás országos tisztifőorvos végül annyit mondott: a megindított közérdekű adatigénylés után a hivatal a jogszabályi határidőknek megfelelően kiadja a dokumentumot. Egyúttal megerősítette egy korábbi interjújában mondottakat, miszerint a magyar kórházak biztonságosak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!