Belföld

2015.12.18. 14:27

NFM: kevés a megfelelő szén-monoxid érzékelő

A kereskedelmi forgalomban elérhető szén-monoxid érzékelők közül kevés a megfelelő, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteki közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) ellenőrzésein a termékek több mint fele elbukott.

A szaktárca az MTI-hez eljuttatott közleményében ismerteti, hogy a hatóság az elmúlt három év során négy akció keretében vizsgálta meg a szén-monoxid érzékelőket. A vizsgált 50 féle termékből 16 került a pozitív listára, míg a negatív listán 34 készülék szerepel.

A legutóbbi vizsgálatot Kara Ákos, az NFM  infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára az idei fűtési szezon kezdete előtt rendelte el. Ekkor a vizsgált 12 termék közül 9-et találtak megfelelőnek, míg 3 féle készülék nem teljesítette a követelményeket.

A korábban ellenőrzött és akkor megfelelőnek minősített ötféle érzékelő közül 4 ezúttal is megfelelő volt a laborvizsgálati eredmények alapján, egy érzékelő azonban nem. Így ezt a terméktípust az NFH eltávolította a pozitív listájáról.

Az eddigi vizsgálatok következményeként a cégek egyre inkább a hatóság pozitív listáján szereplő szén-monoxid érzékelőket forgalmazzák - jelezték a közleményben. Hozzátették: a listát bárki megtalálja az NFH honlapján.

A közlemény idézi Kara Ákos államtitkárt, aki szerint a vizsgálatok alátámasztották, hogy milyen fontos a termékek ismételt ellenőrzése.
"Biztonságot akarunk nyújtani a magyar családok, fogyasztók számára, ezért a jövőben is rendszeres lesz a szén-monoxid érzékelők vizsgálata" - ígérte az NFM államtitkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!