Belföld

2017.02.24. 12:09

Márciusra elkészül az új Nemzeti Alaptanterv

A kormány szerint erősebben kell építeni a pedagógusok szakmai tudására.

Márciusra elkészül az új Nemzeti Alaptanterv koncepciója, amelyet társadalmi egyeztetésre fognak bocsátani – írja a Magyar Idők.

A kormánypárti lap birtokába került háttéranyag arra mutatott rá, hogy a sokat kritizált tananyagmennyiség valójában eddig sem a Nemzeti Alaptantervben, hanem a kerettantervi szabályozásban jelent meg, mert a kerettantervek bontják a műveltségterületeket konkrét tantárgyakra, és határozzák meg a tényleges tartalmi elemeket.

Az új alaptanterv egyik legfontosabb feladatának azt tartják, hogy korszerűsítse a korábbi elképzeléseket és irányokat. „Újra kell gondolni a kompetenciafejlesztés fogalmát annak minden elemével – például ismeret, készség, képesség, kimeneti szabályozás – együtt” – áll a cikkben. Az oktatási kormányzat célja, hogy a jelenleginél erősebben építsen a pedagógusok szakmai tudására.

A lap felidézi, hogy Palkovics László oktatásért felelős államtitkár korábban arról beszélt, hogy az OECD-országok közül Magyarországon töltik a diákok a legkevesebb időt iskolai tanulással, ezért szerinte meg kell fontolni, hogy érdemes-e ezen változtatni. De ehhez azt is hozzátette, hogy a gyerekek heti óraterhelése láthatóan magas, ezt viszont csökkenteni kellene, de ez nem járhat alacsonyabb szintű tudással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!