Belföld

2011.02.17. 12:52

Nem hazánkban, hanem Lengyelországban lesz a keleti partnerségi csúcstalálkozó

A korábbi tervekkel ellentétben mégsem májusban, a soros magyar EU-elnökség idején Magyarországon tartják a keleti partnerségi csúcstalálkozót, hanem 2011 második félévében, a lengyel elnökség alatt Lengyelországban.

MTI

A keleti partnerség csúcstalálkozóját a 2009-es prágai nyilatkozat értelmében 2011-ben kell megrendezni. Mivel az eredetileg tervezett, az EU illetékeseivel előzetesen egyeztetett májusi időpontban számos más, fontos nemzetközi eseményre kerül sor, a soros magyar EU-elnökség és az elnökségi teendőket 2011 második félévében ellátó lengyel elnökség az Európai Tanács elnökével konzultálva kezdeményezte, hogy a csúcstalálkozóra 2011 második felében, Lengyelországban kerüljön sor - közölte a Külügyminisztérium (KM) csütörtökön az MTI-vel.
   
A magyar EU-elnökség továbbra is kiemelkedő fontosságúnak tartja a keleti partnerség programját, és folytatja a csúcstalálkozó előkészítését - együttműködve a következő lengyel elnökséggel, az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökével - annak érdekében, hogy a csúcstalálkozó sikeres és tartalmas legyen, újra megerősítve a keleti partnerség céljai és értékei melletti elkötelezettségét - írták a KM közleményében.
   
Brüsszelben Hajdu Márton, a magyar EU-elnökség szóvivője csütörtök délelőtt jelentette be, hogy elhalasztják az Európai Unió május 27-ére tervezett keleti partnerségi csúcstalálkozóját, és a rendezvényt az év második felében, a lengyel EU-elnökség alatt tartják meg.
   
A keleti partnerségi csúcstalálkozót az eredeti tervek szerint Gödöllőn rendezték volna meg. Az unió keleti partnerségi politikája a Fehéroroszországgal, Ukrajnával, Moldovával, Azerbajdzsánnal, Grúziával és Örményországgal való kapcsolatokra terjed ki.
   
A tagországok 2009-ben döntöttek arról, hogy 2011-ben csúcstalálkozóra hívják össze az uniós állam-, illetve kormányfőket, valamint az érintett hat ország első számú vezetőit. A keleti partnerségi csúcs időpontját ezután május végére tűzték ki. A tervezett időpontban azonban számos más nemzetközi eseményt is tartanak. Ezért a magyar és a soron következő lengyel elnökség konzultált Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével, és azt kezdeményezte, hogy a keleti partnerségi csúcstalálkozót tegyék át az év második felére, Lengyelországba  - közölte a magyar elnökségi szóvivő.
   
"Az időpont és a helyszín megváltoztatásának okai tisztán logisztikai jellegűek" - hangsúlyozta Hajdu Márton.
   
A hivatalos tájékoztatás nem tért ki arra, hogy milyen más nemzetközi események időpontjával ütközik a keleti partnerségi csúcs eredetileg tervezett időpontja. A világ nyolc kiemelkedő nemzetgazdaságát - az Egyesült Államokat, Japánt, Nagy-Britanniát, Németországot, Franciaországot, Olaszországot, Kanadát és Oroszországot - tömörítő G8-as csoport azonban május 26-27-én tartja csúcstalálkozóját a franciaországi Deauville-ben.

 Dosszié az EU-elnökség híreivel - Klikk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!