Belföld

2011.03.11. 10:49

Mi lesz Balatonring sorsa? Egy év után is minden bizonytalan

Az elmúlt egy esztendőben nem sok, egy kapavágás sem történt a somogyi település közelében álmodott Balatonringen. A helyiek ennek ellenére továbbra is bíznak a Moto-pálya megépítésében.

Sámel József

 Az elmúlt egy év alatt szinte semmit sem lehetett hallani a Balatonringről. Miután szinte napra pontosan, tavaly március 12-én kiderült, hogy a Magyar Fejlesztési Bank, illetve annak tulajdonosi jogait gyakorló Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium nem köt szerződést a sapnyol befektetőkkel.

Jelenleg nem tudható, hogy a kormánynak mi a célja a félkész létesítménnyel. A bizonytalansági tényezők ellenére a sávolyiak mégis optimisták, jóllehet nincs is nagyon más választásuk.

- Biztos vagyok benne, hogy a politika akasztotta meg a Balatonring építését, melynek eredményeként meghiúsult a tavalyi MotoGP-futam - szögezte le Bobek József, Sávoly polgármestere. - Magától értetődő tehát, hogy a folytatáshoz, azaz a pálya befejezéséhez is politikai akarat szükségeltetik, mely szerintem megvan a jelenlegi kormányban. Mi sávolyiak elfogadtuk, hogy az előző év a választásokról szólt, de szeretnénk, ha az idén kinyilatkoztatná a kormány, milyen tervei vannak a Balatonringgel. Úgy vélem: sem a spanyol befektetőknek, sem az államnak nem érdeke, hogy meghiúsuljon ez a terv. Egyrészt a pálya kialakításába már rengeteg pénzt, 5-10 milliárd forintot feccöltek a spanyolok, másrészt egy olyan attrakcióra, mint a hazai MotoGP-futam, égetően nagy szüksége van a balatoni régiónak, sőt, az egész országnak. Bármerre járok csak azt hallom, hogy milyen gyenge volt a nyári szezon, hogy a külföldi turisták száma jelentősen visszaesett. Ugyanakkor köztudott, hogy egy ilyen nemzetközi motorversenyre több százezer vendég érkezne, ami a vendégéjszakák tekintetében könnyen elérheti az egymilliót is.

 

 

ATTRAKCIÓ

A sávolyiak szerint amúgy a Balatonring még félkész állapotában is turisztikai attrakció lehet. Ezt alátámasztandó hozták létre tavaly a Balatonring Angyalai nevû civil kezdeményezést, melynek keretében nyílt napokat rendeztek a területen.

– Az érdeklődők quadokkal járhatták körbe a murvával leszórt, 4232 méter hosszú pályát, így mindenki meggyőződhetett arról, hogy jelentős anyagi ráfordítás történt már a Balatonringen – hangsúlyozta a polgármester.
– Ennek ellenére remélem, hogy az idén nem lesz lehetőségünk ilyen nyílt nap megrendezésére, az ugyanis azt jelentené, hogy ismét építési területté válik a környék. Persze, ha folytatódik a beruházás, valahogy akkor is lehetőséget teremtünk majd az érdeklődők kíváncsiságának kielégítésére. A turistaáradat lehetősége a sávolyiak vállalkozó szellemét is felszínre hozta. Egy évvel ezelőtt a falu lakói kifejezetten optimistának tűntek, sokan vendéglátással kapcsolatos tanfolyamokat végeztek, míg mások saját megtakarításaikból akartak fejleszteni. A Balatonring építésének félbeszakadtával azonban a vállalkozó kedv is alábbhagyott, csak azok a fejlesztések valósultak meg, melyekhez pályázati források is rendelkezésre álltak.


– Annak idején mi is vásároltunk egy nagyobb telket, ahol egy boltot, kávézót és panziót alakítottunk ki – mesélte Béres György. – A beruházáshoz 26 milliós pályázati támogatást is sikerült szerezni, ez azonban azt is jelentette, hogy a MotoGP-pálya megépítésétől függetlenül meg kellett valósítani a fejlesztést. A bolt szeptember óta üzemel, igaz, vásárló egyelőre nem sok akad, éppen annyi, hogy eltartsa magát a kereskedelmi egység. Persze ha nem épül meg a Balatonring, akkor racionalizálnunk kell a bolt kapacitását. Időközben a tízszobás, 28 férőhelyes panziót is megnyitottuk, jóllehet eddig csak kisebb vadászcsoportok, illetve átutazó vendégek vették igénybe a szobákat. A kávézót is kinyithatnánk, az engedélyeket már beszereztük, de egyelőre kivárunk.

 



ELŐRELÁTÓAN

Béreséken kívül sokan mások is gondolkodtak fejlesztésben, Szőke Csaba például étterem kialakítását tervezte: – Jelen állás szerint azt mondom, örülök, hogy nem kezdtem bele a presszó bővítésébe. A fejlesztésről persze nem mondtam le véglegesen, de az tuti, hogy csak akkor ölök pénzt az étterembe, ha biztossá válik a Balatonring építésének folytatása. – Úgy gondolom: mindenképpen megépítik a pályát, előbb vagy utóbb, de lesznek versenyek – mondta biza-  kodva Kovács Emilné, aki szerint ez a beruházás nemcsak Sávoly, hanem az egész térség – Kanizsától Siófokig – jövőjére pozitív hatással lenne. Sávoly egyébként – annak ellenére, hogy még nem készült el a Balatonring – már így is nyert. Az 560 fős településen ingyen építették ki a szennyvízhálózatot, ráadásul a lakosságnak eddig egy fillért sem kellett fizetni, miután a létesítmény próbaüzem alatt áll. Az ingatlanok is tartják egy évvel ezelőtti árukat.

– Az elmúlt egy évben is voltak érdeklődők, néhány konkrét ajánlatot is kaptunk, de végül nem sikerült megegyezni – árulta el Orsós József, aki a Kossuth utca végén lakik. Ez a terület fekszik a legközelebb a Balatonringhez. A házigazda nyolcadmagával él egy bontásra érett családi házban, amihez közel egyhektáros terület is tartozik.
– Ajánlottak már családi házat Hévízen, sőt, négy lakásból álló társasházat is ígértek Somogysámsonban, de végül nemet mondtam. Nekünk elsősorban készpénzre van szükségünk, nem akarunk ugyanis elköltözni a faluból, inkább itt vennénk egy vagy két új házat. Szóval az ingatlan árából nem engedek, továbbra is 30 millió forintra taksálom az értékét.


DÖNTÉSKÉNYSZER

A Balatonring ügyében előbb-utóbb döntést kell hozni. Már csak azért is, mert a Nemzetközi Motorkerékpáros Szövetség (FIM) hamarosan összeállítja a 2012-es évi versenynaptárt. Ahhoz pedig a szervezőknek tudnia kellene, elkészül-e a Balatonring.   


Sokmilliárdos költségvetés

● A Balatonring megépítésének tervezett költsége 52 milliárd forint volt

● Az eredeti tervek szerint az első világbajnoki futamot 2009 őszén rendezték volna

● A beruházás finanszírozásához a spanyol befektetők 15,3 milliárd forintos állami hitelt szerettek volna felvenni, ám ezt végül elutasította az MFB

● A magyarországi futam 10 évre szóló licencdíja közel 20 milliárd forintba kerülne

● Tavaly a sávolyi futam helyére egy spanyolországi futamot iktattak be





OLDALTÖRÉS: Szerintem - Újságírói jegyzet
















SZERINTEM – Pásztor András jegyzete

Tavaly Aragónban rendezték meg azt a MotoGP futamot, amit eredetileg a Balatonringre terveztek. Mint kiderült: az ottani világbajnoki gyorsasági motoros futam, forintban számolva, megközelítőleg 8 milliárdos bevételt indukált a régióban. Talán nem meglepő, hogy a helyi vállalkozások maximálisan elégedettek voltak a rendezvény sikerével. Azt persze nem tudom megítélni, hogy a Balatonring megépítése valóban olyan nagy kockázattal járna-e az állam számára, ám az biztos, hogyha ennek a bevételnek csak a felét produkálná a sávolyi futam, már akkor is elégedettek lehetnénk. Sajnos ez a pénz tavaly, s minden bizonnyal az idén is a spanyolok pénztárcáját gyarapítja.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!