Belföld

2016.02.09. 15:14

Menekülteket iskoláznak Budapesten

Körülbelül negyven regisztrált menekült gyűlik össze 13 héten át minden szombaton a Közép-Európai Egyetemen, hogy tanuljon.

Több szinten tartanak nekik angolórát, de választhatnak e mellé olyan tanfolyamot is, amely segíti a magyarországi beilleszkedést.

A "Short guide to Hungary" tanfolyamon olyan ismereteket adnak át, amelyek bemutatják mit kell tudni a magyarországi életről, ha valaki itt szeretne boldogulni - értesült a Euronews.

A menekültek, az angolórákon kívül tanulnak emberi jogokról, matematikáról, illetve vannak olyan kurzusok is, amelyek önéletrajzírásra képeznek.

A beiratkozottak között van szomáliai, szír, perzsa, pakisztáni és szudáni is. A tanfolyam ingyenes, a tanárok pedig önkéntesek.

Rossz híre van Magyarországnak

A többség hasznosnak tartja, amit itt kap - idézi a televíziós portál az OLIve nevű program egyik szervezőjét, Prem Rajaram. Ezért további kurzusokat terveznek, a következő áprilisban indul.

Amikor ezek az emberek idekerülnek, nincs könnyű dolguk, alig kapnak állami segítséget, kevés a tanulási lehetőség és a hétköznapi élethez szükséges információ is, ezért úgy látjuk, hogy ez sokat segít abban, hogy megtalálják a helyüket - hívta fel a figyelmet

Az egyik megszólaló, a palesztin Basil Belgiumban szeretett volna új életet kezdeni, de a dublini egyezmény értelmében visszaküldték az első uniós országba, ahol regisztrálták: Magyarországra. Azt mondta, nem könnyű itt neki menekültként - szerinte minden pletyka arról szólt, hogy Magyarországon nem jó élni -, de még mindig jobb, mint amire számított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!