Belföld

2016.01.18. 16:11

Megmentik a befalazott denevéreket az esztergomi József Attila Iskolában

Tatabánya - Azonnal megrendelik az esztergomi József Attila Iskola szigetelésének kivitelezőjétől azoknak a pillangóajtóknak a beépítését, amelyeken távozhatnak a burkolat alá befalazott denevérek - közölte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ hétfőn az MTI-vel.

Az önkormányzat által hétfőn délelőtt összehívott egyeztetésen elhangzott, hogy csaknem háromezer védett denevér kerülhetett élve a hőszigetelés alá. Az állatok kijárat nélkül addig élhetnek, amíg a levegőjük tart - mondta az MTI-nek Bánhidy László alpolgármester.

Hozzátette, az önkormányzat üzemeltetőként nincs kapcsolatban a kivitelezővel, de minden segítséget megad az állatok megmentéséhez. A denevérek évtizedek óta élnek a panelszerkezetű épület szigetelésének repedéseiben.

Denevért tart a kezében egy diák az Esztergomi József Attila Általános Iskolában 2016. január 18-án. Több száz, de lehet, hogy több ezer denevért is befalazhattak az iskola felújításakor. Naponta tucatjával próbálják menteni azokat az állatokat, amelyek az épület belseje felé találnak menekülőutat. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Márton András, a bejegyzés alatt álló Dömösi Vadmadármentő Központ képviselője az MTI-nek elmondta, az iskolában egy hete figyeltek fel az állatokra, amelyek a panelépület résein keresztül az épület belseje felé próbáltak kiszabadulni. Eddig mintegy 140 darabot találtak, de több ezer rőt koraidenevér lehet a leszigetelt résekben.

A rőtdenevér Magyarország leggyakoribb denevérfaja, 1901 óta védett állat, természetvédelmi értéke 25 000 forint. Közép-Európában egyedülálló módon a nagyvárosokban is megtelepedett a volt szocialista országokra jellemző házgyári panelépületek hiányos szigeteléseiben.

Esztergomi József Attila Általános Iskola 2016. január 18-án, ahol több száz, de lehet, hogy több ezer denevért is befalazhattak az iskola felújításakor. Naponta tucatjával próbálják menteni azokat az állatokat, amelyek az épület belseje felé találnak menekülő utat. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

A természetvédő szerint 1-2 napos munkával be lehet építeni a pillangóajtókat a szigetelésbe, mert a beruházás előtt fotódokumentáció készült az épületről. Több ezer állat elhullása és bomlása esetén a problémát már nem lehetett volna így megoldani - tette hozzá.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a védett állatokat érintő épületátalakítások természetvédelmi engedélyeztetést is igényelnek. A megyei kormányhivatalok a denevérek eltávolítását a lakóüregekből csak a szaporodási időszak kezdetéig engedélyezhetik, augusztus 15-től október 31-ig.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ honlapján 2015. december 11-én közzétett tájékoztató szerint az október végén kezdődött munkálatok során 150 millió forintot költöttek az esztergomi József Attila Általános Iskola falainak hőszigetelésére és a nyílászárók cseréjére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!