Belföld

2009.10.26. 11:53

Meggyalázták az egykori makói főrabbi emléktábláját

Összetörték az emléktáblát a Kecskeméti Ármin főrabbiról elnevezett utcában egy lakóház faláról levéve, helyére pedig festékszóróval feliratot fújtak.

Horváth Viktória

Az összetört táblát a helyszíntől néhány száz méterre találták meg a rendőrök, s már át is adták az  önkormányzatnak – közölte a hadnagy.
   
A rendőrség az ügyben rongálás miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen, a helyszíni szemle és a nyomok rögzítése még tart.

Az emléktáblát a makói zsinagógától száz méterre a Kecskeméti Ármin nevét viselő utcában egy panelépület falán az önkormányzat állította.
   
A tábla alá ismeretlenek a „Milyen 6 millió? Hazug disznók!!!” mondatokat írták festékszóróval ismeretlenek – látta a helyszínen az MTI tudósítója.

Baron Zsuzsanna, a helyi zsidó hitközség képviseletében az MTI-nek a helyszínen elmondta: megrázónak és félelmet keltőnek tartja a történteket. A hősi halált halt rabbi - aki Ferge Zsuzsa szociológus nagyapja - emlékét tisztelet övezte a Maros-parti városban.
   
Kecskeméti Ármin 1874-ben született Kecskeméten. A budapesti egyetemen tanult, ahol 1896-ban bölcsészeti doktorátust szerzett, irodalomtörténész, történész lett. 1898-tól lett makói főrabbi, és több mint negyven évig látta el a neológ hitközségi feladatokat, miközben 1929-től a szegedi egyetem magántanára is lett. Deportálását követően 1944-ben Strasshofban vesztette életét.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!