Belföld

2016.03.13. 11:03

Március 15. - Országszerte és külföldön is számos megemlékezést tartanak

Országszerte és a határokon túl is több helyen megemlékezéseket tartanak a napokban az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából. A központi rendezvények március 15-én reggel a Parlament előtt kezdődnek, ahol Áder János államfő jelenlétében felvonják az ország lobogóját. Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzeti Múzeumnál mond ünnepi beszédet. Kövér László házelnök vasárnap délután Johannesburgban, Simicskó István honvédelmi miniszter hétfőn Brüsszelben, Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke hétfőn Bécsben, kedden pedig Londonban vesz részt a helyi ünnepi rendezvényeken.

A HM Nemzeti Rendezvényszervező Hivatala által idén is a "Tisztelet a bátraknak" jelmondattal szervezett központi rendezvények március 15-én, kedden reggel a hagyományokhoz híven a Parlament előtti Kossuth téren kezdődnek, ahol katonai tiszteletadás mellett felvonják Magyarország lobogóját. Innen az ünneplők a Nemzeti Lovas Díszegység és a Magyar Honvédség Központi Zenekarának vezetésével átvonulnak a Magyar Nemzeti Múzeumhoz.

A Múzeumkertben fél 11-kor kezdődik a díszünnepség, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök mond ünnepi beszédet, Tarlós István Budapest főpolgármestere pedig köszöntőt. Emellett zenés, táncos műsorokkal várják az érdeklődőket.

Szintén a hagyományokhoz híven délután 3 órakor az Országház Kupolatermében Áder János államfő és Orbán Viktor átadja a Kossuth- és Széchenyi-díjakat.

A múzeumkerti ünnepség után a Nemzeti Lovas Díszegység vezetésével a menet továbbindul a budai Várba, ahol egész nap színes programokkal várják az érdeklődőket.

A budai Várban idén is megnyílik a Magyar ízek utcája, a Halászbástyánál felállított szabadtéri színpadon koncertekkel várják a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Továbbá a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, a Magyarság Házában, a Magyar Nemzeti Galériában, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában is egész nap programokkal várják a családokat.

A központi rendezvények mellett a fővárosban, vidéken és külföldön is több megemlékezést szerveznek pártok és civil szervezetek egyaránt.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Csongrád megyében, Makón és Hódmezővásárhelyen, Balog Zoltán, az emberi erőforrások miniszter a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Encsen vesz részt a helyi megemlékezéseken. Budapesten, a Bem-szobornál a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány és a Gazeta Polska lengyel lap több száz klubja tart közös ünnepi megemlékezést, amelyen beszédet mond mások mellett Soltész Miklós államtitkár.

Kedden délelőtt a Demokratikus Koalíció elnöksége koszorút helyez el a Pilvax kávéháznál, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke sajtónyilatkozatot tesz. Nem sokkal később az LMP a Pilvaxban tart megemlékezést, amelyen mások mellett Schiffer András társelnök-frakcióvezető mond beszédet. Ugyanitt mond beszédet délután Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke is, pártja megemlékezésén.

Az MSZP március 15-én tartja a Szabad Sajtó Díj átadását. Az ünnepségen köszöntőt mond Tóbiás József pártelnök.

A Jobbik kora délután a Március 15. téren a Petőfi-szobornál tart megemlékezést, ahol mások mellett a párt elnöke, Vona Gábor is felszólal.

Az Együtt elnöke, Szigetvári Viktor Keszthelyen mond beszédet Petőfi és Bem emléktáblájánál.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) a Városligetben tart ünnepi megemlékezést, beszédet mond Karácsony Gergely társelnöke, Zugló polgármestere.

Vidéken többek között Kaposváron, Debrecenben, Lakiteleken, Győrben, Nyíregyházán, Szolnokon, Szegeden, Salgótarjánban és Kiskunfélegyházán, a határon túl például Párizsban, Varsóban, Krakkóban, Kézdivásárhelyen, Beregszászon, Ungváron, Sepsiszentgyörgyön, Szabadkán, Varsóban és Krakkóban is megemlékeznek az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc évfordulójára.

A fővárosban az ünnepi megemlékezések mellett tüntetéseket is tartanak a nemzeti ünnepen. Egy civil szerveződésű csoport a Múzeum körútra hirdetett meg demonstrációt a múzeumkerti központi ünnepség idejére. Az MSZP budapesti szervezete a Nemzeti Választási Iroda elé hirdetett tüntetést kora délután. Délután a Tanítanék mozgalom szervezésében "az oktatás szabadságáért" demonstrálnak, a résztvevők a Hősök teréről a Kossuth térre vonulnak.

Az ünnepségek és egyéb rendezvények miatt kedden több helyen is lezárásra, forgalomkorlátozásra kell készülni. Az ezekkel kapcsolatos részletes és friss információkért ajánlott felkeresni a Budapesti Közlekedési Központ honlapját és Facebook-oldalát.

Március 15. a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete, amelynek célja a Habsburg-uralom megszüntetése, a függetlenség és az alkotmányos berendezkedés kivívása volt. Március 15. 1989-ben volt először munkaszüneti nap, 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep, s egyben a magyar sajtó napja, annak emlékére, hogy 1848-ban ezen a napon nyomtatták a magyar sajtó első szabad termékeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!