Belföld

2016.03.15. 10:19

Március 15. - LMP: ma is érvényt kell szerezni Táncsics igazságának

Budapest - A globális kapitalizmus és a "korrupt kormányok" korában is érvényt kell szerezni Táncsics Mihály igazságának, a szegények felemelésének - hangsúlyozta ünnepi beszédében az LMP társelnök-frakcióvezetője a párt március 15-ei ünnepségén kedden a budapesti Pilvax kávéházban.

Schiffer András emlékeztetett az egykor Orosházáról a parlamentbe juttatott Táncsics első követelésére, a zsellérek földhöz juttatására és párhuzamot vont napjaink politikájának aktuális kérdéseivel. Feltette a kérdést, mit szólna ehhez ma a kései utódja, "aki közmunkásokat robotoltat saját földjén".

Schiffer András, a Lehet Más a Politika (LMP) társelnök-frakcióvezetője az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 168. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Pilvax étteremben
MTI Fotó: Marjai János

A koronák és trónusok csak addig állhatnak fenn, míg a népek szegények és tudatlanok - idézte Táncsics Mihályt Schiffer András, rámutatva arra: ma a bérszínvonalában a környezetétől leszakadó országban kell érvényt szerezni ezen igazságának, ott, ahol az oktatás GDP-arányos kiadásainak 30 százaléka tűnt el. 

A miniszterelnök szavaival szemben kijelentette: a legbátrabbak is itthon tarthatók, növekvő oktatási színvonallal, bővülő kutatási kapacitással, a mikrovállalkozások támogatásával, "a hűbéri viszonyok eltörlésével".

Szólt arról is: olyan korban kell érvényt szerezni mindennek, amikor a kormány, a trónusok helyét a profitérdek veszi át, a globális nagyvállalatok kereskedelmi megállapodásokkal "vesznek meg korrupt kormányokat", a népeket pedig úgy lehet szegénységben és tudatlanságban tartani, "ha olcsón lehet rájuk sózni a jólét illúzióját, ha elveszítik kötődésüket helyhez, hagyományhoz, ha megszűnnek népeknek lenni". 

Úgy ítélte meg, a magyaroknak is reményt adhat, ha az óceán túloldalán is egyre többen határoznak úgy: van, ami nem eladó.  

Petőfi Sándor költőt idézte, amikor kijelentette: "nem lázítok, mert nincs erre szükség, miért ráznám meg erőszakosan azt a fát, amelynek gyümölcse már túlérve rothadásban van. Ha megért a gyümölcs, fájától magától a földre hull alá. Bármit mond a szenvtelen hízelgés: nincsen többé szeretett király".

Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes az emlékezésre megtelt kávéházban arról szólt, hogy '48 nemcsak politikai, hanem gazdasági forradalom is volt, mivel csak egy erős és saját gazdaság adhatja meg polgárainak az önálló cselekvés lehetőségét.

A 12 pontból kiemelte a nemzeti bank létrehozásáról szólót, hangsúlyozva, hogy a követelés a köz vagyonáért vállalt felelősségről is szólt.

Hajdu Mária, az LMP emlékezetpolitikai szakszóvivője Görgey Artúr forradalomban és szabadságharcban betöltött szerepéről szólva arra mutatott rá: nem az volt árulás, hogy letette a fegyvert a túlerővel szemben, hanem az, hogy megölte a nemzet és a hatalom kibékítésének gondolatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!