Belföld

2009.06.18. 17:16

Lemondott a PSZÁF Felügyeleti Tanácsának elnöke

Budapest - Lemondott csütörtökön Farkas István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) Felügyeleti Tanácsának elnöke, a lemondást július 1-jei hatállyal Bajnai Gordon miniszterelnök elfogadta.

zaol.hu

Farkas István  levélben tájékoztatta Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét arról, hogy lemond tisztségéről. A levél szerint azért fejezi be mandátumát lemondással, mert véleménykülönbség áll fenn a pénzügyi jogszabályok kialakítását gondozó pénzügyi kormányzat és közötte arról, hogy milyen úton érjék el a pénzügyi felügyelet megerősítését. 

Az MTI úgy értesült, hogy a lemondás végső oka az volt, miszerint a parlamenthez az elmúlt hetekben olyan törvényjavaslatokat nyújtott be a kormány, és a parlament gazdasági bizottsága, amelyek lehetővé tennék a felügyeleti díjak elvonását, illetve átalakítanák a PSZÁF irányítását.

A felügyelet elnöke az első javaslat kapcsán nyílt konfliktusba keveredett a kormánnyal, bejelentve: amennyiben a parlament elfogadja a felügyeleti díjakra vonatkozó javaslatot, a köztársasági elnökhöz, szükség esetén pedig az Alkotmánybírósághoz fordul a döntés megsemmisítéséért. Ezt követően került a parlament elé a Felügyeleti Tanácsot megszüntető javaslat.

Az index szerint elképzelhető, hogy lesznek vezetők, akár a négytagú felügyeleti tanácsból is, akik követik Farkas példáját.


Forrás: MTI, index.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!