Belföld

2016.10.18. 18:00

Lázár: Kádár gyilkos volt

Budapest - Lázár János aggasztónak tartja, hogy 26 évvel a rendszerváltás után az emberek többsége még mindig jótevőként gondol Kádárra.

A Minisztrerelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját, a kormányinfót kedden tartotta meg, a hét második felében ugyanis Brüsszelben tárgyal majd.

Ezen a sajtótájékoztatón azzal kapcsolatban kérdezték Lázár Jánost, hogy előző nap a parlamentben egy azonnali kérdésre válaszolva azt mondta, ma Magyarországon nagyon sokan vannak, akik Kádár Jánost és életművét az ország dicsőségfalára írják. Ezzel szemben a miniszter azt a szerinte kisebbségi véleményt osztja, hogy a néhai első titkár egyszerű gyilkos volt, akinél kevesen ártottak többet az országnak.

Lázár János arra is felhívta a figyelmet, hogy az 1990-es évek óta a legnépszerűbb, legelismertebb történelmi figurák „top 3-jában” benne van Kádár, és a megítélése javul. Ezért a következő két évet fel kell használni arra, hogy „világosan elmondjuk csak a tényeket”.

A keddi kormányinfón Lázár Jánost kérdezték annak kapcsán is, hogy Kornai János közgazdász autokráciának minősítette a jelenlegi magyar berendezkedést. A tárcavezető úgy reagált, demokrácia van Magyarországon, szerinte nem is lehet antidemokratikusnak nevezni egy olyan kormányt, amely egy fontos társadalmi kérdésben népszavazást hirdet.

A Miniszterelnökség vezetője ismét kiállt a kötelező gimnáziumi felvételi szükségessége mellett. Szerinte ezt mihamarabb meg kellene lépni, de Palkovics László oktatási államtitkárral ebben nincs egyetértés, ő ugyanis csak a Nemzeti alaptanterv bevezetésével párhuzamosan mérlegelné ezt, majd 2018 őszén.Lázár János beszélt arról is: a magyar kormány célja, hogy elérje, vegyék le a napirendről Brüsszelben a kötelező betelepítési kvótákat. Ebben a küzdelemben a kabinetnek minden magyar politikus segítségére szüksége van, a miniszterelnök éppen ezért hívott tegnap személyes találkozóra ellenzéki vezetőket.

Lázár elmondta: az Európai Tanácsnak a hét második felében esedékes ülésén hazánk a rugalmas szolidaritás elvét képviseli majd. Ennek jegyében a kabinet szeretné, hogy vegyék figyelembe az ország határvédelemre fordított költségeit.

A miniszter hangsúlyozta: a népvándorlás megállításával kapcsolatos küzdelemhez szükség van nemzeti konszenzus kialakítására. Kiemelte, hogy ez nem pártpolitikai kérdés, nem fideszes ügy, hanem egész Magyarország ügye. Ezt bizonyítja, hogy október 2-án jóval többen mentek el szavazni, mint ahányan a kormánypártokat támogatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!