Belföld

2016.10.14. 08:24

Kosz és lejárt szavatosságú alapanyagok - felfüggesztették egy reformtermékeket előállító tésztaüzem működését

Felfüggesztette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a szentenderi Molnár Tanya Kft. reformtermékeket előállító tésztaüzemének működését, a szeptember végén tartott ellenőrzéskor a szakemberek súlyos higiéniai problémákat tártak fel, egyebek mellett megállapították, hogy az üzemben lejárt alapanyagokat is felhasználtak, az ügyben milliós nagyságrendű bírság várható - közölte a Nébih pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a cégnél számos hibát tárt fel a hivatal: az üzemben zsúfoltság és rendetlenség uralkodott, a raktárban rágcsálóürüléket is találtak az ellenőrök.

Fotó: Nébih

Az előállító helyiségben iratokat, irodai eszközöket, a bontott alapanyagok mellett pedig festékeket, oldószereket és szerszámokat tároltak. A dolgozók elmondása szerint a nagyobb méretű eszközöket és a tésztakészítéshez használt úgynevezett matricákat az udvaron mosták, egy kerti csapra csatlakoztatott nagynyomású tisztítógéppel.

Hozzátették: az alapanyag raktárban nagy mennyiségű jelöletlen, lejárt minőségmegőrzési idejű terméket találtak a szakemberek.

Az üzemben gluténmentes tésztákat, például lenmagos-, gesztenyelisztes makarónit, szezámlisztes spagettit és tarhonyát készítettek. A dolgozók több terméknél sem tudták bemutatni a gyártási naplót, míg más esetekben nem tüntettek fel minden, az alapanyag nyomon követéséhez, beazonosításához szükséges adatot a dokumentumban.

A hatóság több mint 1500 kilogramm alapanyagot, illetve készterméket vont ki a forgalomból.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a vállalkozás három cégnek végzett bérgyártást, a további esetlegesen érintett forgalmazók és termékek vizsgálata folyamatban van.

Kiemelték: ahhoz, hogy a cég folytathassa tevékenységét, az üzemet ki kell takarítani, fertőtleníteni, tisztasági festést kell végezni és rágcsálómentesítést, amit a hatóság ellenőriz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!