Belföld

2011.02.22. 11:09

Környezetkárosítás: televíziót, monitorokat égettek

Még ez évben életbe léphet az új hulladékgazdálkodási törvény, amelynek fő célja a fölösleges hulladékképződés visszaszorítása lesz. E téren még gyermekcipőben járunk, egyelőre az illegális szemételhelyezés és a veszélyes hulladék kezelése is problémát okoz.

Gyuricza Ferenc

Autógumi, lökhárító, belső kárpitok, illetve hűtőszekrények maradványai kerültek elő abból az illegális szemétlerakóból, amelyet hétfőn délelőtt számoltak fel a Lenti Hulladékkezelő Kft. munkatársai. A Kerka-parti városhoz tartozó máhomfai településrész közelében nem először végezték ezt a munkát, számos alkalommal előfordult már, hogy ismeretlenek ide hordták a feleslegessé vált holmit.

- Ennyi erővel akár a hulladékudvarba is bevihették volna - mondta az út menti terület mentesítését Baranyai Attilával együtt végző Horváth József, utalva arra, hogy körülbelül három konténernyi szemét kiszállításához minimum utánfutó vagy kisteherautó kellett. A környezetkárosítók rafináltságát mutatja, hogy a hulladék egy részét avarral, fenyőgallyakkal le is fedték, így az csak a felszín megbolygatása után került elő.

- A lakossági szemét elhelyezése valóban ingyenes minden egyes hulladékkezelő központban vagy hulladékudvarban - tette hozzá Ferenczi Róbert hulladékgazdálkodási vezető. - Az ingyenesség a veszélyes hulladékra is vonatkozik, amelyet továbbszállítunk Szombathelyre vagy Vasszécsénybe, ahol megtörténik az ártalmatlanítása. Ennek tudatában valóban érthetetlen, hogy miért viszik ki még mindig az emberek a szemetet az erdőbe.


A hulladékgazdálkodási vezető szerint a legtöbb esetben olyan hulladék kerül ki a környezetbe, ami az úgynevezett lomizók által kedvelt termékek már hasznosíthatatlan része.

Az itt-ott összegyűjtött rossz televíziókból, számítógépek monitoraiból, hűtőszekrényekből, autókból egyszerűen kiszerelik a réz- és vasalkatrészeket, a maradékot pedig kidobják. A háztartási hulladék viszont - legalábbis a Lentiben tapasztalatai szerint - már egyre kisebb mértékben kerül ki a környezetbe, vagyis az elmúlt évek propaganda-tevékenysége, illetve a környezetért egyre inkább érzett felelősség meghozta gyümölcsét.

Hasonló véleményen vannak a kisebb települések polgármesterei is. Akármelyik faluban érdeklődünk, mindenhol azt mondják, hogy az tíz-húsz évvel ezelőtti állapothoz képest jóval kevesebb a szemét. Ez nemcsak annak köszönhető, hogy jobban odafigyelnek az illegális lerakókra, hanem az emberek szemléletmódjában bekövetkezett változásának is.

- Ha azt tapasztaljuk, hogy szemét kerül a természetbe, rögtön összeszedetjük. Ennek okán most hirtelen nem is tudnék mutatni a község területén illegális lerakót - mondta Léránt Ferenc lovászi polgármester, de szinte mindenhol ugyanezt a választ kaptuk. Egyedül Csesztreg külterületén tudtak mutatni egy nagyobb halom - szintén veszélyes kategóriába tartozó - festékesdobozt. Czupi Sándorné polgármester elmondása szerint a helyi körzeti megbízott rendőr fedezte fel a lerakót, ő értesítette az önkormányzatot. A szemét elszállíttatásáról a hivatal fog gondoskodni.

Az illegális szemetelést, a hulladék nem megfelelő módon történő elhelyezését a törvény is bünteti. A lenti városi bíróságon az utóbbi időben több ilyen ügyet is tárgyaltak. Januárban kezdődött egy tárgyalás veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt - ez még folyamatban van -, a múlt héten pedig négy személyt marasztalt el egy hasonló ügyben elnöklő Horváth Csabáné dr. Ez utóbbi esetben a vádlottak közül az első rendű Orsós Zoltánt - akit emellett lopás miatt is felelt - jogerősen egy év, de végrehajtásában két év hat hónapra felfüggesztett börtönre, Orsós Dánielt ugyancsak felfüggesztett büntetésként száz napi tételnek megfelelő pénzbírságra, Kalányos Jánost és Orsós Pétert pedig 25, illetve 40 nap közérdekű munkára ítélték.


Az indoklás szerint a négy férfi Orsós Zoltán lovászi házának udvaráról részben veszélyes hulladéknak minősülő holmit - többek között kiselejtezett televíziókészüléket, két számítógépmonitort, autóülést, ugyancsak autóból származó ajtókárpitot, műanyag lökhárítót, illetve szélvédőgumi tömítését - szállítottak egy kisteherautóval a Kerkateskándhoz tartozó Luku-hegyre, majd egy elhagyatott területen mindezt megkísérelték elégetni.

- Nem tudtuk, hogy ilyen következményekkel jár a szemét elégetése - mondta lapunknak a tárgyalás szünetében Kalányos János. - Ha tisztában vagyunk vele, biztosan nem követjük el, hiszen nem vagyunk a magunk ellenségei.

A bíróság álláspontja szerint a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, mint bűncselekmények ellen többek közt azért kell szigorúan fellépni, mert azon jogszabálysértések közé tartozik, amelyek elszaporodóban vannak.

A hulladékgazdálkodás rendjének megsértése néhány további jogi kategóriával együtt a btk.-ban a közegészség elleni bűncselekmények közé tartozik. A pontos megfogalmazás szerint a fenti büntetőjogi kategóriát az meríti ki, aki a hatóság által nem engedélyezett helyen hulladékot elhelyez, valamint engedély nélkül vagy az engedély kereteit túllépve hulladékkezelési tevékenységet, illetve hulladékkal más jogellenes tevékenységet végez. Akit a fenti cselekményben bűnösnek találnak, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, ám amennyiben veszélyes hulladékra követik el mindezt, úgy a büntetési tétel öt év szabadságvesztés is lehet. A hulladékgazdálkodás rendjének megsértéséhez közelálló bűncselekménynek számít a környezetkárosítás, amelynek lényege, hogy a földet, levegőt, vizet, élővilágot, valamint azok összetevőit jelentős mértékű szennyezéssel vagy más módon veszélyeztet valaki cselekedetével.


A két jogi kategória gyakran szorosan és elválaszthatatlanul össze is függ egymással. A hulladékgazdálkodással kapcsolatos teendők fontosságát az is jelzi, hogy rövidesen a parlament elé kerül az új hulladékgazdálkodási törvénytervezet, amelynek társadalmi vitája tavaly év végén le is zajlott.

- Az új törvény fő célja a hulladékképződés megelőzése, valamint a keletkező hulladék minél nagyobb arányú összegyűjtése és újbóli felhasználása lesz - mondta megkeresésünkre Batha István környezetmérnök. - A törvény még inkább arra ösztönzi majd a lakosságot és ipari felhasználókat egyaránt, hogy szemléletváltással segítsék elő a környezet tehermentesítését. A törvénytervezetbe foglalt intézkedések hatására várhatóan egységesebb és hatékonyabb lesz a hazai hulladékgazdálkodás rendszere, kevesebb hulladék képződhet, illetve ezzel párhuzamosan a keletkezett hulladéknak az eddiginél jóval nagyobb hányada hasznosulhat.

A jövő útja egyértelműen csak ez lehet, ezért az új hulladékgazdálkodási törvénytervezetből már az is kiolvasható, hogy az a hatályba lépését követően rendelkezni fog az elkülönített hulladékgyűjtési rendszer egész országra kiterjedő, kötelező bevezetéséről is, melyet legkésőbb 2015-ig kell elindítani.

Az Európai Uniós normákkal összhangban 2020-ig a háztartásokból származó üveg-, fém-, műanyag- és papírhulladék ötven, a nem veszélyes építési-bontási hulladék hetven százalékát kell visszagyűjteni, illetve anyagában hasznosítani. 





OLDALTÖRÉS: Három zalai helyszínen






Három zalai helyszínen

A Zalaispa-program keretében 2008 nyara óta Zala megyében, továbbá Vas megye déli részén és három somogyi településen összesen 133 illegális vagy komolyabb műszaki védelemmel nem rendelkező szeméttelep rekultivációja kezdődött el. Ezzel párhuzamosan kiépült az a rendszer, amelynek révén a Zalában keletkező, újrahasznosításra nem alkalmas hulladékot az egerszegi, kanizsai és a zalabéri központokban helyezik el. 










Három zalai helyszínen

A Zalaispa-program keretében 2008 nyara óta Zala megyében, továbbá Vas megye déli részén és három somogyi településen összesen 133 illegális vagy komolyabb műszaki védelemmel nem rendelkező szeméttelep rekultivációja kezdődött el. Ezzel párhuzamosan kiépült az a rendszer, amelynek révén a Zalában keletkező, újrahasznosításra nem alkalmas hulladékot az egerszegi, kanizsai és a zalabéri központokban helyezik el. 










Három zalai helyszínen

A Zalaispa-program keretében 2008 nyara óta Zala megyében, továbbá Vas megye déli részén és három somogyi településen összesen 133 illegális vagy komolyabb műszaki védelemmel nem rendelkező szeméttelep rekultivációja kezdődött el. Ezzel párhuzamosan kiépült az a rendszer, amelynek révén a Zalában keletkező, újrahasznosításra nem alkalmas hulladékot az egerszegi, kanizsai és a zalabéri központokban helyezik el. 





OLDALTÖRÉS: Szerintem (Gyuricza Ferenc jegyzete)


 


 


 

 

Szerintem (Gyuricza Ferenc jegyzete)

Nem tudom elképzelni, milyen szándék vezérelheti azokat a szemetelőket, akik a feleslegessé vált holmijukat a természet lágy ölén helyezik el. Észérvet felsorakoztatni nem lehet ezen barbár cselekedet mellett, s úgy tűnik, a büntetés sem elegendő visszatartó erő, hiszen hétről hétre szerzünk tudomást újabb környezetkárosításról. Persze, ne legyenek illúzióink, azok a szemetelések, amelyekre időnként fény derül, csak a jéghegy csúcsát jelentik, a valós szám jóval nagyobb. Nem vagyok a szégyentábla híve, de ebben az esetben hajlanék arra, hogy a nyilvánosság erejét is felhasználjuk a környezetszennyezőkkel szemben.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!