Belföld

2011.05.11. 15:14

Kigyulladt a hulladékfeldolgozó (frissítve)

A hivatalos tűzvizsgálati megállapítás szerint 700 millió forintra tehető az a kár, amelyet az elmúlt éjszakai tűz okozott a Veszprém megyei Királyszentistvánon lévő hulladéklerakó és -feldolgozó üzemben - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese szerdán.

MTI

Sztanke Zoltán tájákoztatása szerint a károk felmérését a balatonfűzfői hivatásos tűzoltóság szakemberei végezték. A tűz okáról várhatóan csütörtökre készül el a szakértői jelentés - tette hozzá.


Czaun János, az Észak-balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás elnöke előzőleg azt közölte az MTI-vel, hogy a hulladéklerakó és -feldolgozó átadás-átvételét mostanában intézték,  a próbaüzeme zajlott, azaz még nem a beruházásban érdekelt 158 önkormányzat társulása működtette a telephelyet. Az elnök elmondta, hogy a kivitelező kötött biztosítást a beruházásra.
Közlése szerint a 7,5 milliárd forintba került, 14 hektáron létesített üzemegység (lerakó, szelektáló, feldolgozó) 158 település kommunális hulladékát fogadta és dolgozta fel; évente 120 ezer tonnányi szemét feldolgozására alkalmas, illetőleg annak 60 százalékát újrahasznosítja a rendszer.


Az önkormányzati társulás elnöke szerint legalább fél év eltelik, mire a feldolgozó újra fogadni tudja a szemetet. Mint mondta: addig Ajkára, Veszprémbe és Zalahalápra szállítják az érintett 158 település kommunális hulladékát.
   
A kivitelező KSR-2008 Konzorcium (Közgép Zrt., Strabag-MML Kft., Resonator kft.) képviselője szerdán közleményben tudatta az MTI-vel, hogy a helyreállítás csak a károk pontos felmérése és a szakértői vélemények kiértékelése után kezdődhet meg.


Királyszentistvánon kedd éjszaka egy háromezer négyzetméter alapterületű tárolócsarnokban és feldolgozóban sok száz köbméternyi szilárd kommunális hulladék égett el, a tűzben tönkrementek a technológiai berendezések is, valamint megégett, megrongálódott egy teherautó és egy rakodógép is.
A megyei katasztrófavédelmi ügyeletes tájékoztatása szerint a több órán át tartó tűz során a levegőbe nem került káros, mérgező anyag, ilyen a kommunális hulladék égése során ritkán keletkezik, de a megyei igazgatóság veszélyelhárító egysége műszerekkel folyamatosan mérte és méri a levegő szennyezettségét.


Első hírünk a szerencsétlenségről

Kigyulladt eddig ismeretlen ok miatt kedden este a Veszprém megyei Királyszentistvánon nemrég üzembe helyezett hulladékfeldolgozó, személyi sérülés nem történt.

Mostanra már csak utómunkálatokat végeznek a mai váltásra érkezett tűzoltók. Az éjjel háromnegyed tizenegykor kigyulladt telepet hajnali kettőig oltották a lánglovagok, kiemelt, négyes fokozatban:  Balatonfűzfőről, Veszprémből, Pétfürdőről, Siófokról és Székesfehérvárról csaknem ötven tűzoltó serénykedett a helyszínen 9 autóval.

A tűzben egy 7,5 tonnás teherautó kiégett és a tetőszerkezetet is meg kellett bontani, hogy a füst távozzon, mivel az épület ablakai túl erősnek bizonyultak, nem tudták őket kitörni.

Királyszentistvánon reggel nyolc órakor néhány tűzoltó dolgozott, akik a füstölő, szenes tárgyakat felügyelték és segítiették a tűzvizsgálatot. Az üggyel kapcsolatban Bakos György tűzoltó őrnagy, a katasztrófavédelem megyei szóvivője hangsúlyozta: mivel a hulladékfeldolgozó telepen csak kommunális hulladékkal foglalkoznak, veszélyes anyagok nem szabadultak fel, nem kerültek a levegőbe. A helyszínen végig ott volt a tűzoltóság veszélyhelyzeti felderítő autója, mely folyamatos méréseket végzett arról, kerül-e környezetszennyező anyag a levegőbe. Nem volt ilyen. A szakember fontosnak tartotta, hogy polgári védelmi intézkedésekre – a lakosság kitelepítésére – nem volt szükség. Az üzemben sem sérült meg senki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!