Belföld

2011.05.16. 02:29

Itt a prószasütő rekord!

A XVII. Egerszeg Fesztiválon új magyar rekord született, efelől Sebestyén István, a Guinness-rekordok magyar regisztrátora biztosított. Bizonyítottuk, ha ételről van szó, nem ismerünk lehetetlent.

Zalai Hírlap

 A XVII. Egerszeg Fesztivál programjaként vasárnap este 19 órakor élő televíziós közvetítés keretében léptek a Hevesi Sándor Színház színpadára a Zegasztár fellépői, akik könnyűzene, komolyzene, népzene, színjátszás, versmondás, prózamondás, népi tánc, modern- és társastánc, szépirodalom, képzőművészet kategóriában mérték össze tudásukat.
 


A Egerszeg Fesztivál, mondhatni sűrűje a hét végére koncentrálódott, ám a Kossuth utcai és Dísz téri vásári forgatag mellett akadt jó néhány emelkedett program is. Ezek közé tartozott a Szent György Lovagrend lovagavatási szertartása, mely a református templomban zajlott szombaton délután. A karitatív tevékenységre, a hazaszeretetre, a hűségre, a rászorulók gyámolítására 1326-ban Károly Róbert által alapított lovagrend ez alkalommal tagjai közé fogadta Zalaegerszeg polgármesterét, Gyutai Csabát, az alpolgármestert, Balaicz Zoltánt és Tombi Lajos volt alpolgármestert is. Igét Török Zoltán lelkész hirdetett, az avatás ünnepi beszédét a lengyel Lovag Tadeus Kaczor nagymester és Lovag Balla Miklós nagyprior mondta. A novíciusokat, azaz jelölteket végül kardlap- és stilizált sarkantyú érintéssel - utóbbi a ma már nem használatos lovat hivatott jelképezni - avatták Szent György lovagjává.

- Tizenhatodik alkalommal hirdettük meg a Kárpát-medencei verbunkversenyt - mondta el szombaton a verseny szünetében Varga János, a Zalai Táncegyüttes művészeti vezetője. - A négytagú zsűrinek ezúttal is két feladat teljesítése során kellett megbizonyosodnia a táncosok felkészültségéről. A kötelező darab idén a nemrég elhunyt Zerkula János, gyimesközéploki zenész és táncos egyik koreográfiája volt, a másik feladat pedig a hagyományos kétperces rögtönzés.

 

A húsz főből álló mezőny tagjai előzetes válogató után kerültek a megmérettetésre. A versenyt végül a győri Módos Máté nyerte.

- A néptánc messziről szemlélve talán idejétmúltnak és unalmasnak tűnhet a mai fiatalságnak, de, ha közelebb hozzuk, akkor megértik a mélységeit, s szeretni fogják. Nekünk az a feladatunk, többek között ezzel a versennyel is, hogy minél több embert közelebb vigyünk a néptánchoz.

 

A VI. Zalaegerszegi Gyermekkórus Fesztiválra és Versenyre hét dunántúli kórus érkezett a Városi Hangverseny- és Kiállítóterembe szombaton, hogy megmérettessék magukat.

 

 - Mint mindegyik kórusnak, nekünk is tanulási és gyakorlási lehetőség ez a verseny. Tudunk belőle profitálni - tudtuk meg Kövécs Edittől, a zalaegerszegi Liszt-kórus vezetőjétől.

Két darabbal léptek fel az énekkarok, kötelezőként Vajda József Egerszegi utca című dalát adták elő, ezenkívül négy szabadon választott művel mutathatták be képzettségüket. A Liszt-kórus egyik választott dala egy japán szám volt, amit nem sokkal a földrengés és cunami előtt írtak külön a zalai kórus számára. A versenynek, mint Takács Katától, a hangversenyterem munkatársától megtudtuk, két első helyezettje is lett, a székesfehérvári Bárdos Lajos kórus és a veszprémi Simonyi Gyermekkar személyében .

Míg a kultúra képviselői szerepeltek, a mentősök, a rendőrök, a tűzoltók és a vöröskeresztesek - akik reggel szirénázó városébresztést rendeztek - a közlekedésre, mint veszélyes társasjátékra hívták fel egy szimulált baleset segítségével a figyelmet a polgármesteri hivatal előtti téren. Ezután az élmény után az életünk védelmére szegődött szakemberek műszerei, autói is látogatottabbak voltak.

 

A fesztivál zenei programjai közül a legnagyobb érdeklődés az EDDA koncertjét kísérte. A Pataki Attila vezette rockzenekar szombat esti fellépése több szempontból is rendhagyó volt, egyrészt az énekes vírusos torokgyulladással küzdött - emiatt a hamarosan saját zenekara élén debütáló Gergő fia, illetve Keresztes Ildikó, a basszusgitáros Kicska László felesége - segítette ki őt. A hatalmas tömeget, becslés alapján mintegy tízezer főt vonzó rendezvényt ráadásul félbe is kellett szakítani, a meteorológiai előrejelzések ugyanis hatalmas vihart jósoltak, ami ugyan Zalaegerszeg felett elmaradt, de néhány közeli településnek rendesen kijutott az égi áldásból. A biztonsági intézkedések miatt a koncert közepén a legnagyobb slágereit műsorra tűző zenekar levonult a színpadról, majd közel háromnegyed órás várakozás, illetve egy kisebb eső után folytatódott a program, amelynek második részében Pataki még egy személyt, egy fiatal zalaegerszegi lányt is színpadra hívott, aki önfeledt táncával járult hozzá a koncert sikeréhez.

 

Ugyancsak a Széchenyi téri nagyszínpadon tartotta szombaton húszéves jubileumi koncertjét a Bazooka, s itt mutatkozott be tegnap a fesztivál nemzetközi sztárvendége, a Flying Pickets is. A vasárnap esti fő műsorszám, Charlie fellépése lapzártánkkal párhuzamosan vette kezdetét.

A Dísz téren felállított sátorban szintén kiváló produkciókat láthatott a közönség. Szombaton este a modern rock egyik hazai kiválósága, a FreshFabrik alapozta a hangulatot, majd a Vad Fruttik alternatívnak mondott populáris zenéjére bulizott a főleg fiatalokból álló közönség, végül a Balkán Fanatik eklektikus dalai kaptak teret. Ma kora este a Republic tavaly év végi koncertje előtt Zalaegerszegen már bemutatkozott gyulai Dirty Slippers léphetett fel, zárásként pedig - ugyancsak lapzártánk idején - az Odett és a Go Girlz vette birtokába a színpadot.



Szerintem

Szerintem (Arany Horváth Zsuzsa jegyzete)

Szerintem (Arany Horváth Zsuzsa jegyzete)

Az idén már majdnem százszázalékos volt az égiek hozzáállása a XVII. Zalaegerszeg Fesztiválhoz, csak tegnap szomorodott el, de mivel a földekre kell az eső, megbocsátottuk. Sőt, a sátraknak köszönhetően alig éreztünk belőle valamit. Annál inkább a prószakavalkádból, amely vasárnap délután köszöntött a városlakókra és vendégeikre. Régóta tudjuk, ilyenkor nyer értelmet a sétálás a Kossuth utcán, amikor van miért. A főutca mellett persze a környező felületek sem maradtak „megdolgozatlanul”, a városháza melletti parkoló igazi vurstlivá alakult, a bátrabbak a zsinagóga tornyai fölé szálltak. A zene és a közös jókedv hangulata követte őket hasonló magaslatokba. S tán a közellakók se bánták a ricsajt. Egy korosabb urat például láttam: fél óráig nem fordult be a kapualjba, gyönyörködött a fiatalok kavalkádjában. Tuti, hogy picit beleszeretett abba a szőke lányba, aki az orra előtt táncolt a Firkin ír zenéjére. 

 

 



 

 

További infók a fesztiválról itt!


Képek:

Zalaegerszeg - vasárnap

Lovagok avatása

Fesztivál-élet

Zalaegerszeg - szombat

Pénteki fesztivál-nap


Preisz József órásmester kiállítása

Mosolyogjunk Dublacival

Zorán


További képek hamarosan!


Szerzők: Arany Horváth Zsuzsa, Gyuricza Ferenc, Horváth Viktória
Fotók: Gyuricza Ferenc, Ohr Tibor, Katona Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!