Belföld

2015.01.28. 15:05

Időjárás-előrejelzés

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig:

Éjszaka a Dunától keletre megnövekszik a felhőzet, az éjszaka második felében az Észak-Alföldön és az Északi-középhegységben helyenként hószállingózás előfordulhat. Csütörtökön a Dunántúlon is fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőtakaró, és a déli óráktól az Észak-Dunántúlon havazás kezdődik, később a havazás az Északi-középhegység és a főváros térségére is átterjed. Hozzávetőlegesen a Nagykanizsa-Miskolc vonaltól északra várható lepel-5 cm mennyiségű friss hó, a vonal mentén esetleg havas eső is lehet. Többnyire mérsékelt déli szélre számíthatunk.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és -5 fok között alakul, de a vastagabb hóréteggel borított, derült területeken -10, -11 fok sem kizárt.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 0 és +6 között valószínű.

Az időjárási helyzet Európában

Európa délnyugati, illetve keleti, északkeleti térségének időjárását egy-egy anticiklon határozza meg, ám területükön sok a felhő, és kiváltképp a Kelet-európai-síkságon nagy területen intenzíven havazik. Ennek oka, hogy bár a talaj közelében magas a légnyomás, fölötte úgynevezett magassági teknő található, amely kellő nedvességet és feláramlást biztosít a csapadékképződéshez. Ugyanakkor Észak-Európa fölött frontok vonulnak, amelyeknek felhőzetéből Norvégia partvidékén sokfelé esett 10-30 mm eső, sőt például Bergenben 53 mm-t mértek. A hőmérsékleti viszonyok észak-déli irányban jelentősen változnak: amíg a Mediterráneumban 13, 19 fokos csúcsértéket mérnek, addig az 50. szélesség mentén már csupán 0, +8 fok a jellemző, a 60. szélességi kör mentén pedig napközben is fagy.

A Kárpát-medence időjárását csütörtök estig eleinte szárazabb, majd csütörtöktől egy okklúziós front hatására nagyobb nedvességtartalmú légtömeg alakítja.

Zalaegerszeg és Zala megye településeinek részletes időjárása

Szombathely és Vas megye részletes időjárása

Veszprém megye településeinek részletes időjárása

Székesfehérvár és Fejér megye részletes időjárása

Dunaújváros és környéke időjárása

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!