Belföld

2010.01.26. 14:12

H1N1: az öt meghalt kismama közül egy sem volt beoltva

Elhunyt Budapesten a Kútvölgyi kórházban az a kismama, akit korábban H1N1 fertőzéssel kezeltek és december végén még az egészségügy sikertörténetének tekintettek, mint az első olyan kismamát, aki végül megúszta a H1N1 vírus okozta fertőzést - írta a Népszabadság. A H1N1-fertőzés következtében eddig meghalt öt kismama közül egy sem volt beoltva az új vírus ellen - mondta az országos tiszti főorvos kedden Budapesten.

zaol.hu

A lap keddi számában az elhunyt kismama férjének tájékoztatása szerint arról számolt be, hogy a kismama december harmadikán szülte meg gyermekét, aki jól van. Ő azonban négy nap múlva visszakerült a kórházba, január 18-án hajnalban pedig "elment örökre".

A kismama testvére és férje úgy tudja: az influenza szövődménye okozta a bajt.

Arról, hogy pontosan mi okozta az asszony halálát, a Kútvölgyi úti klinika igazgatója, Gál János professzor nem nyilatkozott a Népszabadságnak.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos a lapnak elmondta: nincsenek pontos adataik, de szerinte huszonötnél több állapotos nőt kezeltek eddig a kórházak intenzív osztályain. Öten belehaltak az influenza okozta szövődményekbe, köztük a Kútvölgyi úti klinikán elhunyt beteg.


Az öt meghalt kismama közül egy sem volt beoltva

A H1N1-fertőzés következtében eddig meghalt öt kismama közül egy sem volt beoltva az új vírus ellen; az adatok szerint a legkevesebb 25 állapotos nő került kórházba a H1N1 vírus miatt, közülük mindössze ketten kapták meg a védőoltást - mondta az országos tiszti főorvos kedden Budapesten.

Falus Ferenc sajtótájékoztatóján közölte: az a két nő, aki megkapta az oltást, az antivirális kezelés után nagyon gyorsan meggyógyult. A betegség valószínűsége átlagosan 7-10-szeres lehet a terhes nők körében világszerte, Magyarországon a H1N1 vírus miatt intenzív osztályon ápolt betegek 20 százaléka volt állapotos a járvány csúcspontján. Jelenleg hat kismama van kórházban, egyikük sincs lélegeztetőgépen - tette hozzá.
   
Tájékoztatása szerint a kórházba került kismamák száma csökken, de az intenzív osztályon ápoltak száma egyelőre az összes beteg körében nem csökken, ez majd később következik be.
   
A legutóbb, az új típusú influenzával összefüggésben a budapesti Kútvölgyi Kórházban meghalt kismamával kapcsolatban Falus Ferenc megjegyezte: az elhunyt családja megtiltott mindenféle információközlést a betegség részleteiről, körülményeiről.
   
Általánosságban az országos tiszti főorvos annyit elmondott, hogy ha valakinek súlyos légzési elégtelenséggel járó betegsége van, előfordulhat, hogy a lélegeztetés következtében a tüdő nem épül fel azonnal és teljes mértékben. Ilyenkor kialakulhatnak a tüdőben elváltozást okozó szövődmények, amelyek további kezelést igényelnek. A mesterséges gépi lélegeztetés egyébként is "az élettani folyamatokba való súlyos beavatkozás" - hangsúlyozta.
   
Kitért arra, hogy a becslések szerint a terhes nők 17 százaléka kapott H1N1 vírus elleni védőoltást. Ez az arány alacsonyabb az országos átlagnál annak ellenére, hogy a nőgyógyászok egységesen támogatják a vakcina beadását.
   
Falus Ferenc kiemelte: összesen 107-en haltak meg eddig H1N1-fertőzés miatt Magyarországon, közülük mindössze 4-en voltak beoltva a vírus ellen. A 4 beoltott közül ketten "végállapotban voltak", tehát az oltás nem segíthetett rajtuk, az újinfluenza pedig nem befolyásolta állapotukat. A harmadik betegnek "nagyon súlyos bakteriális tüdőgyulladása volt", ezért "nem egyértelmű a dokumentumok alapján, hogy az újinfluenza szövődménye lett volna" a halál oka, míg a negyedik elhunytnál az adatok egyelőre hiányosak - mondta az országos tiszti főorvos.
   
Arról is beszélt, hogy "a vártnak megfelelő vagy még annál is jobb" a védettség aránya a társadalom egészét tekintve a beoltottak körében, mert 70-80 százalék helyett hozzávetőleg 87-90 százalékos ez a mutató.
   
Az eddig meghaltak kilencven százaléka megmenthető lett volna a védőoltással, ezért az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az eddigiekhez hasonlóan továbbra is fontosnak tartja, hogy a kockázati csoportba tartozók éljenek a védőoltás lehetőségével. Három-négymillió potenciális veszélyeztetettje van az országban a járványnak, ők az idén tavasszal és ősszel vagy a jövő tavasszal kaphatják meg a fertőzést - közölte Falus Ferenc.



 Zalai halálesetek:

2009. november 30-án a zalaegerszegi kórházban elhunyt 24 éves férfi.

2009. decemberében Nagykanizsán  egy 48 éves férfi háromhetes kezelést követően halt meg.

2009 december 29.: Egy 38 éves férfi a  második elhunyt kanizsai beteg.

2010. január 7-dikéről 8-dikára virradóra Nagykanizsán elhunyt Bagonyai Attila nemzetközi sakkmester, akit az újinfluenza tüneteivel ápoltak.

2010. január 9-én hajnalban újabb H1N1-gyanús beteg, egy helyi illetőségű doktornő hunyt el a Kanizsai Dorottya Kórház intenzív osztályán.

Január első hetében elhunyt egy beteg  a Zala Megyei Kórházban a H1N1 influenza következtében

 

H1N1-dosszié itt!

 

Forrás: MTI, Zalai Hírlap online

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!