Belföld

2015.08.10. 13:10

Fenekestül felforgatják az algák a Balatont

Az utóbbi napokban a Balaton több pontján is a víz felszínén lebegő algagyep-darabokat láthattak a strandolók, de ezek maximum kellemetlenséget okozhatnak, egészségügyi veszélyt egyáltalán nem jelentenek – olvasható a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) közleményében.

A napokban a víz felszínén látható algák valójában a tófenék alján tenyésznek. Mivel az utóbbi évek látványos vízminőség-javulása miatt jelentősen csökkent a vizen lebegő mikroszkopikus algák száma, így nincs, ami leárnyékola a tó alját. Szélcsendes időben ezért a napfény eléri tó fenekét is, ahol egy kovamoszatokból és fonalas algákból álló, üledéklakó algaflóra tenyészik.

Az utóbbi hetek szélcsendes időjárása elősegítette ennek az algagyepnek a kifejlődését. A gyepben zajló fotoszintézis során oxigén termelődik, amely buborékok formájában válik ki az algagyepben, a gázbuborékok pedig a felszínre emelik az algákat a hozzájuk tapadt üledékrészecskékkel együtt. Ezek a kisebb-nagyobb (pénzérme nagyságú vagy akár tenyérnyi méretű) algagyepdarabok úsznak a víz felszínén, a szél hatására pedig néhol nagyobb foltokká állhatnak össze, ami kellemetlenséget okozhat a strandolóknak.

Fotó: Somlyai Imre / MTA

Fontos viszont tudni, hogy egészségügyi szempontból semmilyen gondot nem okoznak ezek az algák, és a jelenség a szél újbóli megerősödésével meg is fog szűnni – írja Vörös Lajos és Somogyi Boglárka, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet kutatói.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!