Belföld

2011.02.11. 09:55

EU-elnökség - Kövér: Magyarország kész átadni tapasztalatait a következő triónak

Magyarország kész a félév alatt szerzett tapasztalatait átadni a következő elnökségi triónak, mivel nemcsak a jelenlegi, spanyol-belga-magyar hármas tagjai, hanem az egymást követő csoportok közötti együttműködésre is szükség van - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke pénteken a Parlamentben.

MTI

Az uniós tagállamok nemzeti parlamentjei európai ügyekkel foglalkozó bizottságainak találkozóján, a COSAC-on a házelnök köszöntőjében kiemelte: a parlament élni kíván a Lisszaboni Szerződés által biztosított jogkörökkel. A nemzeti parlamenteknek intenzívebben kell együttműködniük a jövőben, ebben a magyar parlamenttel az Európai Bizottság is egyetért - tette hozzá.
   
Kövér László közölte: 2011 első felében, a magyar soros elnökségi félévben a nemzeti parlamentek hét bizottsági találkozót rendeznek, május végén, a COSAC legközelebbi tanácskozásán pedig Orbán Viktor miniszterelnök számol majd be az elnökségi program végrehajtásáról - mondta.
   
Azt mondta, Magyarországon az uniós ügyekben a belpolitikai viták ellenére mindig sikerül együttműködést kialakítani.
   
A házelnök kitért arra is, hogy a félév alatt két fontos megemlékezést tartanak: márciusban Esterházy János szlovákiai magyar politikusra emlékeznek, áprilisban pedig Emlékezz, Európa címmel a rendszerváltást megelőző négy évtizedről szerveznek konferenciát.
   
Kövér László szerint az európai ügyek bizottságai egyre fontosabb szerepet töltenek be a nemzeti parlamentek együttműködésében. Hozzátette: a COSAC jelentőségét mutatja az is, hogy az Országgyűlés elnökségi honlapján élőben követhető az esemény.
   
Az eseményen meghívottként részt vesznek a tagjelölt államok parlamentjeinek delegációi is. A találkozón a házelnök köszöntője után Martonyi János külügyminiszter ismerteti a magyar elnökség céljait, majd Maros Sefcovic intézményközi kapcsolatokért és igazgatásért felelős biztosa tájékoztat az Európai Bizottság 2011-es jogalkotási programjáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!