Belföld

2011.03.03. 10:05

EU-elnökség: kedvet kell csinálni a fiataloknak az önkéntességhez

Kedvet kell csinálni a fiataloknak az önkéntességhez, mert ez a tevékenység közösséget teremt, és gondoskodik Európa jövőjéről - mondta Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár csütörtökön Gödöllőn.

MTI

A Grassalkovich-kastélyban az EU Régiók Bizottságának néppárti tagjai tanácskoznak az önkéntesség európai évéről. 
Mint Soltész Miklós fogalmazott: az önkéntesség hozzájárulhat a nemzetek közötti feszültség oldásához, a történelmi sebek begyógyulásához. Bár sokan úgy vélik, az önkéntes munkára nem lehet kényszeríteni az embereket, szerinte a fiatalokkal "enyhe kényszerrel, rávezetéssel" meg kell ismertetni az "önkéntesség szépségeit", hogy megtalálják azt az örömet, amelyet ez a tevékenység adhat.
   
Az államtitkár szerint többen azért vállalják az önkéntességet, hogy így egzotikus, távoli országokba jussanak el, de be kell bizonyítani, nem kell elutazniuk, hogy ilyen tevékenységet végezzenek, mert Európában is rengeteg feladat van. Az önkéntesség mögött lelki tartalomnak kell lennie - hangsúlyozta, hozzátéve, sokan akkor választják ezt a tevékenységet, amikor felismerik, az anyagi javak önmagukban nem elegendőek a boldogsághoz.
Soltész Miklós kitért a médiatörvény ügyére is, megköszönve a jelenlévőknek, hogy kiálltak a magyar kormányzat mellett. Azt mondta, hogy a jogszabály értékekről szól, arról, hogy mit közvetítsen a média.
   
Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke, a jogérvényesülésért, alapvető jogokért és uniós polgárságért felelős biztos videoüzenetében kiemelte: az önkéntesség jelentősége egész Európában egyre nő, jelenleg mintegy 100 millió önkéntes dolgozik az unióban. Ez a fajta tevékenység segíti a gazdasági nehézségek leküzdését, erősíti a szociális kohéziót és a társadalmi integrációt - mutatott rá. Sok helyen még nem ismerték fel a jelentőségét, Magyarországon is viszonylag alacsony az önkéntesek száma, de folyamatosan nő - mondta, hozzáfűzve: nagyon sok önkéntes segített a tavaly októberi kolontári vörösiszap-katasztrófa idején is.
A biztos felidézte: a magyar soros elnökség kezdetekor Budapesten indította útjára az önkéntesség európai évének programját. Viviane Reding üdvözölte, hogy a néppárti képviselők ülésükön kiemelten foglalkoznak a témával.
   
Michael Schneider, a Régiók Bizottsága néppárti frakciójának vezetője köszöntőjében kiemelte: szerdán találkoztak Schmitt Pállal, a köztársasági elnökkel fontos kérdésekről tárgyaltak, mondta, részletek említése nélkül. Nagyra értékelik - tette hozzá -, hogy az államfő fogadta őket.
   
Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, gödöllői polgármester (Gödöllői Lokálpatrióta Klub)köszöntőjében úgy fogalmazott: az elnökség kiemelt rendezvényeinek helyszíneként szolgáló város folyamatosan fejlődik, az ipar megtelepedésének köszönhetően a gazdasági válság idején is alacsony maradt a munkanélküliség. Tavaly egy sportkomplexumot adtak át a városban, és a sport jelentőségét mutatja az is, hogy ősztől lehetővé teszik a mindennapos testnevelés órákat a gödöllői iskolákban - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!