Belföld

2017.07.30. 16:24

Érdemes figyelni az eget éjszaka! Hullócsillagok fognak záporozni felettünk!

Augusztusban lesz még ennél látványosabb is, de nyáresti randevúnak tökéletes aláfestése lehet.

A Déli Delta Aquaridák és a Alfa Capricornidák maximuma is július 30-ra esik, így ha toszta lesz az égbolt, varázslatos látványban lehet részed - írja a szeretlekmagyarorszag.hu.

Az előzetes számítások szerint óránként 30 meteort figyelhetsz meg. Még egy fontos tanács, ha szeretnéd látni ezt az égi tüneményt: lehetőleg keress olyan helyet, amely magasabban fekszik, és ahol a lehető legtávolabb vagy a közvilágítástól, mesterséges fényektől, illetve a városi fényszennyezéstől.

A Delta Aquaridákról az első feljegyzés 1870-ből származik. G. L. Tupman-tól származik a Földközi-tenger vidékéről észlelve 1870 július 27 és augusztus 6 között 65 meteort látott a Aquariusból érkezni. "A raj aktivitási időszakában a Capricornus-Aquarius területen meglehetősen sok radiáns működik, így Aquarida-Capricornida-komplexumnak is hívják ezt a területet" - olvasható Pető Zsolt meteoros blogján.

A blog további érdekességeket tartogat. Az Alfa Caprocornidákról ezt írja a szerző: "Szép, nagyon lassú hullókat ad, amelyek ráadásul fényesek is, sőt viszonylag gyakoriak a tűzgömbök! A raj külön érdekessége és magyar vonatkozása, hogy 1871-ben Konkoly-Thege Miklós fedezte fel."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!