Belföld

2009.06.06. 08:52

Demográfiai csőd fenyeget?!

Zalaegerszeg - Országos szinten több ezer szakorvos hiányzik az ellátásból, Zala három kórházában pedig 64 főállású orvosi állás betöltetlen. A háziorvosi praxisokat az elöregedés és az elégtelen finanszírozás veszélyezteti.

Magyar Hajnalka

A finanszírozás épp csak a vegetáláshoz elég

    Az orvoshiány nem új dolog, ám a jelenséget sok minden árnyalja és fedi. A rendszerváltás után Erdélyből is áramlottak az üres állásokba az orvosok. Dr. Barabás Enikő, Salomvár és még hat falu háziorvosa Marosvásárhelyről települt át 1990-ben.

- Hogy miért? Nyomasztó volt, hogy folyamatosan ide-oda helyezgettek bennünket, különböző román településekre. Amint lehetett megindultunk, az évfolyamunk 80 százaléka átjött Magyarországra, vagy még nyugatabbra - mondja a 2300 lakos egészségén őrködő doktornő, aki először Ózdon helyezkedett el, majd 2006-ban került Zalába. Nem tervez újabb költözést, pedig itt sem fenékig tejföl a háziorvos élete.

- A finanszírozás épp csak a vegetáláshoz elég, fejlesztésre és bérekre minimális pénz marad. Zalában nem érzékelek vészes orvoshiányt, bár épp áprilisban csatolták a körzetemhez Zalaszentgyörgyöt és Kávást. Az ok: két év alatt sem sikerült orvost találni a megüresedett praxisba. Nagy lett a körzet, sokat kell menni, de maradok, hiszen nem csak a pénz számít. Gyönyörű a táj, megszerettem az embereket, jól érzem itt magam. 


Mindeközben Romániában...

    Pedig Romániában közben jelentősen javult a finanszírozás, akad, ahol négyszeresére emelkedett a háziorvosok javadalmazása - tudtuk meg a napokban a Magyar Orvosi Kamara (MOK) területi szervezete által Zalaegerszegen megrendezett konferencián, ahol Zala megye orvosellátottsága volt a téma.

- A mai helyzetet a totális hiány jellemzi - szögezte le dr. Selmeczi Kamill, Alsónemesapáti háziorvosa. - A pálya vonzereje gyakorlatilag megszűnt, az ország négy orvosképző egyetemén mindössze 18 rezidens készül háziorvosnak. Emellett drámai képet mutat a korfa, a pálya olyannyira elöregedett, hogy én, a magam 55 évével a derékhadhoz tartozom.

Az ország 6800 háziorvosi praxisából több mint 1400-at nyugdíjkoron túli, 62 évnél idősebb szakember működtet. Sőt, több száz a 70 év feletti gyógyítók száma. Az idősek egzisztenciális okokból kénytelenek még hajlott korban is dolgozni, s amúgy sem tudnának túladni a praxison.

- Ma a háziorvoslás gyakorlatilag magántőkéből működtetett állami szolgálat, hiszen sokszor zsebből kell kiegészíteni az elégtelen finanszírozást - így dr. Selmeczi Kamill. S hogy mire utalt?


Mire kellene, hogy elég legyen a pénz?

    Zalában egy háziorvosi praxist átlagosan havi 852 ezer forintból kellene fenntartani. Ebből az orvosnak piaci áron költenie kell a rendelő karbantartására, a rezsire, az informatika fejlesztésére, a szakmai fogyóanyagokra és eszközökre, az adminisztrációs kellékekre, a takarítószerekre, a biztosításokra, a gépkocsifenntartásra, s még számos egyéb költség felmerül. Mindezek után körülbelül nettó 300 ezer forint marad havonta a bérre, ezen osztozik az orvos, a körzeti ápoló, az asszisztens, a takarítónő...

- Ez egy olyan hungaricum, amire nem lehetünk büszkék. Hiszen az a bizonyos 850 ezer forint, ami nekünk az egész praxis működtetéséhez rendelkezésünkre áll, számos rétegben (menedzserek, köztisztviselők, parlamenti képviselők, szakszervezeti vezetők körében) egyetlen személy havi jövedelmét jelenti - vont párhuzamot. - Ez így részünkről tiszta önkizsákmányolás, az orvos kénytelen egyéb feladatokat bevállalni, hogy egyáltalán ki tudja nyitni a rendelőt és működtetni tudja az elvileg közfinanszírozott ellátást.

A tényekhez tartozik az is, hogy az egészségbiztosító kimutatásai szerint Zalában tavaly 13 százalékkal, 2009 első negyedévében pedig 18 százalékkal nőtt a praxisoknak juttatott kifizetés, az előző évihez képest. S az orvoshiány sem tűnik égetőnek, hiszen mindössze négy körzet ellátatlan a 187-ből. 


A finanszírozás mellett más gond is akad...

- A finanszírozás foltozgatása csepp a tengerben, az egész rendszer jelentősen alultervezett - reagált dr. Éger István, a MOK elnöke a díjemelésre, ami szerintük a finanszírozás reálértékének megtartására sem elég. De más gond is akad: az orvosok korábban halnak mint a magyar átlag, különösen igaz ez a nőkre. Hazánkban nem a bányászok vagy a kohászok a leghalandóbbak , hanem az orvosnők, mert két egyetemes emberi hivatást gyakorolnak, anyák és orvosok egyszerre - hangsúlyozta az elnök. Az orvoslétszám drasztikus csökkenését személyes példával illusztrálta.

- 1981-ben 432-en vettünk át általános orvosi diplomát Budapesten, napjainkban egy-egy évfolyamban 200-an végeznek... Ez demográfiai csőddel fenyeget. A négy egyetemen sem végeznek évi 800-nál többen, ráadásul közel ugyanennyien vállalnak külföldön munkát. Döbbenetes, de majdnem annyi az elvándorló orvos, mint a friss diplomás! S azt se feledjük, hogy az előző csoportba a gyakorlattal, több szakvizsgával rendelkezők tartoznak. 





A megyei kórházból 4 év alatt 10-en mentek külföldre

    Ma hazánkban mintegy 35 ezer orvos gyógyít. Nem az a cél, hogy ennél sokkal többen legyenek - foglalják össze -, hanem az, hogy olyan kiszámítható egészségpolitika és méltó jövedelem jellemezze az ágazatot, hogy senki ne kényszerüljön külföldi munkavállalásra, vagy arra, hogy szó szerint a haláláig dolgozzon. 


Az egerszegi, a kanizsai és a keszthelyi kórházból pillanatnyilag összesen 64 főállású orvos hiányzik. Az ellátatlan feladatra  vagy megbízással szerződtetnek szakembert, vagy a meglévő  dolgozókra  hárul pluszmunka.

- A Zala Megyei Kórházban 178 orvos dolgozik közalkalmazottként, közel ötven megbízással, s 26 állásunk betöltetlen - közli a részleteket dr. Csidei Irén főigazgató. - A hiány leginkább az infektológiai osztályt érinti, de a krónikus ellátásban is gondokkal küzdünk. Úgy tűnik, hiába szűntek meg osztályok vagy zártak be intézmények az országban, az ott felszabaduló munkaerő nem jelenik meg másutt, a szakmában ugyanis kicsi a mobilitás.

Legalábbis az országon belül. A megyei kórházból az elmúlt négy évben 10 fő vállalt munkát külföldön. A boldogulásukat idegenben keresők között akadt radiológus, aneszteziológus, traumatológus, szemész és sebész egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!