Belföld

2017.03.10. 15:18

Nem jött be a házassági ígéret: leitatta, majd 30 milliót kicsalt a 74 éves férfitól

A szabadszállási család és bugaci társuk a megalapozott gyanú szerint közel 40 millió forintot csalt ki két nyugdíjastól.

A Kunszentmiklósi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást Sz. István szabadszállási lakos és társai ellen.

A nyomozás adatai szerint 2012 tavaszán egy 40 éves bugaci nő, F. Sarolta Hollandiában megismerkedett egy 74 éves holland férfival. A többszöri találkozás során a nő feltérképezte az idős férfi anyagi helyzetét, majd házasságot ígért neki. Összeköltöztek egy albérletbe, ahol velük élt a nő társa, a 28 éves szabadszállási Sz. István és annak családja. Leitatták az idős férfit, majd megszerezték tőle a személyes okmányait, a bankkártyáit és azok biztonsági kódjait. Külföldön tartózkodásuk ideje alatt, 2012 decemberéig a nő és a szabadszállási család tagjai a holland férfi megtakarításaiból és a havi 2000 eurós nyugdíjából tartották el magukat, majd rábeszélték idős áldozatukat, hogy költözzön velük együtt Magyarországra az ígért frigy beteljesítése céljából. F. Saroltának azonban nem állt szándékában betartani házassági ígéretét, valójában saját és társai anyagi jólétét akarta biztosítani. A holland férfi Budapestre költözött a „menyasszonyával”, aki miután nem tudta Sz. Istvántól megszerezni az idős férfi bankkártyáit, elhagyta őket. A holland férfit Sz. István 2014 áprilisában a saját családjához költöztette Szabadszállásra és azzal hitegette, hogy majd ő gondoskodik róla, intézi a pénzügyeit, illetve a könyvelője lesz. Az áldozatnak azonban csak egy hátsó, fűtetlen szoba és étel jutott, az irataival, valamint a nyugdíjával továbbra is Sz. István rendelkezett. A 28 éves férfi és F. Sarolta a csalással összesen körülbelül 30 millió forint kárt okozott.

Fotó: Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

 

A nyomozás során beszerzett adatok alapján Sz. István anyja is hasonló módszerrel szerzett pénzből biztosította a család megélhetését.  A megalapozott gyanú szerint a 47 éves Sz. Istvánné 2014 tavaszán a kórházban meglátogatott egy idős, beteg férfit és azt ígérte neki, hogy gondoskodik róla. A kiszolgáltatott helyzetben lévő sértettet 2014. szeptember 22-én elvitte egy ügyvédhez, ahol aláíratott vele egy eltartási szerződést. Ennek értelmében a havi 140.000 forintos nyugdíjáért és a szabadszállási házáért cserébe a nő gondoskodik róla, ami valójában sohasem állt szándékában. A 67 éves férfit a saját otthona helyett egy néhány méter alapterületű, ablaktalan, csak árammal ellátott melléképületbe költöztette, a jövedelmétől - amit a 19 éves fia által kezelt bankszámlára utaltatott - megfosztotta. Az asszony a gondozottja alapvető szükségleteinek kielégítését sem biztosította. Sz. Istvánné és 19 éves fia, T. Márk 8 millió forinttal károsította meg a 67 éves férfit.

A Kunszentmiklósi Rendőrkapitányság munkatársai Sz. Istvánt 2017. január 31-én, 19 éves testvérét és édesanyját 2017. február 27-én őrizetbe vették, a nyomozási bíró pedig elrendelte mindhármuk előzetes letartóztatását. F. Saroltát – aki jelenleg más vagyon elleni bűncselekmény miatt előzetes letartóztatásban van – 2017. március 9-én hallgatták ki gyanúsítottként a nyomozók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!