Belföld

2016.03.22. 17:59

Brüsszeli robbantások - Szakértő: sokrétű üzenete van a támadásnak

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) docense szerint sokrétű üzenete van a kedd reggel Brüsszelben történt robbantásos merényleteknek. Az MTI-nek nyilatkozó szakértő szerint a brüsszeli terrorcselekmény egyszerre irányulhatott a nyugati civilizáció, a nyugati vallás és az Európai Unió ellen.

Brüsszelben kedd reggel három robbantásos merénylet történt - kettő a Zaventem nemzetközi repülőtéren, egy az európai uniós intézmények közelében lévő Maelbeek metrómegállóban -, amelyekben 34 ember meghalt, mintegy kétszáz pedig megsebesült.

A magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet kedden délután jelentkezett a brüsszeli terrorcselekmények végrehajtójaként. A terrorista szervezethez közelálló Aamák hírügynökség angol nyelvű, brüsszeli keltezésű jelentése szerint az "Iszlám Állam harcosai egy sor támadást hajtottak végre" egyebek mellett robbanómellények bevetésével. A támadás indoklásaként az állt a jelentésben, hogy Belgium az IÁ elleni nemzetközi koalíció tagja.

Kis-Benedek József kiemelte: a brüsszeli merénylet egy nagyon jól összehangolt, megtervezett művelet volt. A szakértő ugyanakkor a másik oldalról nézve azt is kiemelte, hogy a támadás nem volt váratlan, lehetett rá számítani. Mint felidézte: a tavaly novemberi párizsi merényletek óta folyamatosan folyik egy kemény kutatás és szűrés a különböző terrorszervezetek ellen. Próbálják kiszűrni azokat az embereket, akik részt vettek vagy részt vehetnek, illetve potenciális jelöltek lehetnek különböző támadások végrehajtására.

A másik motívumként azt emelte ki, hogy a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet ellen széleskörű támadást indítottak a különböző koalíciós erők. Ennek következtében a terrorszervezet elsősorban katonai képességeiben jelentős veszteségek érték. Ez indokolhatja, hogy az aszimmetrikus hadviselést válasszák, amelynek egyik meghatározó módja a terrorizmus.

Az NKE docense szerint az Európai Uniónak szóló üzenet, hogy az EU központjának közelében hajtották végre a merényleteket. Mindemellett a bosszú is közrejátszhatott a brüsszeli robbantásokban, hiszen az elmúlt időszakban Salah Abdeslam mellett több terroristát is elfogtak Belgiumban, s ezzel "megzavarták a köreiket". Ezért is meg akarják mutatni, hogy hozhatnak különböző intézkedéseket, szigorításokat, ők akkor is itt vannak.

Ezzel együtt az NKE docense felhívta a figyelmet a húsvéti ünnepek közeledtére is. Emiatt egyrészt rengetegen utaznak, így a közlekedési káosz még többeket érint, többekben sikerül félelmet kelteni. Az NKE docense szerint céljuk, hogy minél nagyobb káoszt, zavart okozzanak. Ez pedig sikerült is, hiszen Brüsszelben leállt a közlekedés, emellett a nemzetközi forgalomban, a légi közlekedésben is nagy fennakadások keletkeztek.

Arra a kérdésre, hogy hol lehet egy esetleges következő terrortámadás, Kis-Benedek József azt mondta: "nem könnyű egy terrorista agyával gondolkodni", de Magyarországot nem sorolná az esetleges célpontok közé. Valószínűbbnek tartaná, hogy Párizsban, Rómában, Londonban vagy valamelyik német városban történhetnek hasonló cselekmények.

Az NKE docense szerint a keddi események is azt igazolják, hogy a terroristáknak megvan a potenciális lehetőségük arra, hogy akár Belgiumban, akár máshol, ha akarnak és indokoltnak tartják, támadást hajtsanak végre. Az NKE docense azt javasolja, hogy mindenki nézze meg, hová megy, jól nézzen körül és figyeljen oda a hatósági figyelmeztetésekre.

Kis-Benedek József ezzel együtt a hatóságok szempontjából arra is felhívta a figyelmet, hogy a brüsszeli repülőtéren az indulási oldalon történt a támadás. Oda pedig - a budapesti repülőtérhez hasonlóan - nyugodtan be lehet sétálni. Ezzel szemben példaként említette, hogy Izraelben nemhogy a repülőtér épületébe, de repülőtér környékére sem lehet bemenni ellenőrzés nélkül. A legkisebb gyanúra is félreállítják valakinek az autóját - fejtette ki a szakértő, megjegyezve, el kell dönteni, hogy mi a fontosabb: a szabadság vagy a biztonság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!