Belföld

2016.03.24. 08:18

Brüsszeli robbantások - Bakondi: egy-két hétig is fennmaradhat a kettes terrorkészültségi fokozat

Budapest - Addig fenntartják Magyarországon a kettes, vagyis magas terrorkészültségi fokozatot, amíg nem tisztázódnak a brüsszeli robbantások körülményei és az, hogy milyen további szálai lehetnek - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója csütörtök reggel a TV2 Mokka című műsorában.

Bakondi György szerint ez a nemzetközi együttműködésben zajló folyamat akár egy-két hétig is eltarthat.

Hozzátette: a helyzet tisztázása után lehet dönteni arról, hogy a magyar emberek biztonságát szolgáló intézkedéseket fenn kell tartani, erősíteni kell, vagy a hazai terrorkészültség visszaáll a hármas, közepes fokozatra.

Bakondi György ismét kiemelte: Magyarország konkrét terrorfenyegetettségéről nincs információ, de hozzátette, hogy vannak szálak, amelyek bennünket is érinthetnek. Kitért arra is, hogy Magyarország mindig határozottan fellépett a terrorizmus és a tömeges illegális migráció ellen. Ez nem biztos hogy tetszett azoknak, akik a tömeges illegális migrációt akarták kihasználni, hogy terroristákat juttassanak Európába - jegyezte meg.

A kormányfő belbiztonsági főtanácsadója elmondta: a kettes terrorkészültségi fokozat nyomán a forgalmas helyszíneken, a közlekedési csomópontoknál, a repülőtereknél, a paksi atomerőműnél tapasztalható megerősített biztosítás részben az elrettentést szolgálja. Másrészt a magyar állampolgárok számára is üzenet, hogy a Terrorelhárítási Központ emberei, a katonai és rendészeti szervek erői készen állnak arra, hogy megvédjék Magyarországot.

Bakondi György az M1 aktuális csatorna és a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában is beszélt az operatív törzs szerda délelőtti üléséről. Ennek során a kormányfő, a belügyminiszter, a honvédelmi miniszter, az érintett katonai és rendészeti szervek, valamint a titkosszolgálatok vezetőivel áttekintették a helyzetet, az eddigi információkat. Ezek alapján Orbán Viktor miniszterelnök úgy döntött, hogy továbbra is indokolt a készültség fenntartása. Arra is utasítást adott, hogy készítsenek elő minden, a terrorelhárítás hatékonyságának növeléséhez szükséges jogszabály-változtatási, valamint technikai fejlesztési javaslatot.

Utóbbiról szólva Bakondi György kiemelte: lépést kell tartani az ellenfél technikai fejlődésével. A szolgálatok közötti nemzetközi együttműködésről úgy vélekedett, hogy elsősorban nem a titkosszolgálati, hanem a terrorelhárítási szervek közötti együttműködést kell erősíteni.

Arról, hogy egyes terroristák Magyarországon is áthaladhattak - mint kiderült a párizsi merényletek egyik elkövetője is feltűnt korábban a Keleti pályaudvarnál -, Bakondi György úgy vélekedett: ez is igazolja, hogy a tömeges illegális bevándorlás komoly nemzetbiztonsági és közbiztonsági kockázatot jelent Európa számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!