Belföld

2009.05.16. 13:13

Bajnai: egyelőre nem időszerű az IMF-hitel módosítása

Göttweig - Egyelőre nem időszerű a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió hitelének növelése vagy meghosszabbítása - mondta Bajnai Gordon szombaton egy sajtótájékoztatón az alsó-ausztriai Göttweigben.

zaol.hu

Először látni kell, hogy hogyan alakulnak azok a nemzetközi körülmények, amelyek a hiteleket szükségessé tették, és hogyan alakul a magyar gazdaság makropályája. Az elmúlt hetekben erősödött a bizalom a piacon és kiemelten Magyarország iránt is. Ha ez a folyamat fennmarad, akkor valószínűleg nem lesz szükség a hitelkeret megváltoztatására - fogalmazott a miniszterelnök magyar újságírók előtt a Wachau Európa Fórum alkalmával.
A program, amelyet a kormány az elmúlt hetekben elkezdett megvalósítani, erősíti az IMF és az Európai Unió bizalmát Magyarország iránt - mondta.
    
Új makropályáról is tárgyal az IMF-küldöttséggel a kormány, mert sokkal nagyobb lesz a visszaesés Európában és Magyarországon is, mint amelyet a hitelkeret-megállapodás megkötésekor látni lehetett - mondta el Bajnai.
Most az a legfontosabb Magyarország számára, hogy helyreálljon a bizalom vele szemben - hangsúlyozta. - A forintárfolyam és a kamatok alakulása azt mutatja, hogy a nemzetközi befektetők "nagyon óvatosan, nagyon törékenyen, de talán ismét kezdenek bízni Magyarországban" - fogalmazott a kormányfő.
    
Felidézte azt is: legutóbbi találkozójukon Josef Pröll osztrák pénzügyminiszter biztosította arról, hogy az osztrák nagybankok megadják a szükséges finanszírozást magyar leányvállalataiknak. Ausztria és Magyarország együtt érdekelt abban, hogy az Európai Unióban meglegyen a szolidaritás - tette hozzá.
    
Bajnai Gordon a tizennegyedik alkalommal, osztrák és más külföldi politikusok, a gazdasági és a kulturális élet képviselői részvételével megrendezett Wachau Európa Fórumon elhangzott felszólalásában hangsúlyozta: a gazdasági válság tanulsága, hogy Európának közösen kell fellépnie. Fontos üzenet a földrész számára, hogy jobb és erősebb együttműködésre van szükség - jelentette ki. Arról is beszélt, hogy az új helyzetben, amelyet a válság teremtett, védekező helyett kezdeményező magatartásra van szükség és kevesebb bürokratizmusra. A válság egyúttal megteremtette az esélyt arra, hogy újra bizalom legyen Európában - állította.
     
A gazdasági válság egyik veszélyének nevezte a protekcionizmust, amely kézenfekvő lehetőségnek tűnhet a kormányok számára, de kockázatokkal is jár. Gátolja a növekedést, és "az első lépés a sovinizmus felé" - jelentette ki.
Többek között arról is beszélt: Magyarországon két válság van; az egyik a nemzetközi pénzügyi válság közvetlen hatása, a másik Magyarország "saját válsága". Ez utóbbi annak az eredménye, hogy az elmúlt tíz évben a politika halogatta a szükséges gazdasági lépéseket, és hogy a politikai versengés, "néha politikai hidegháború", háttérbe szorította az ország hosszú távú érdekeit. Hangsúlyozta, hogy minden politikai párt felelőssége a Magyarország iránti bizalom helyreállítása.


Forrás: MTI - Pálfy M. Katalin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!