Belföld

2012.01.31. 22:42

Az útdíj szóba sem került a kormányülésen

Nem merült fel a kormány ülésén a budapesti útdíj témája Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivőjének tájékoztatása szerint.

MTI

Szijjártó Péter kedden az m1 Az Este című műsorában arra a kérdésre, lesz-e útdíj, azt közölte: "nem merült fel a kormányülésen". Furcsának vette, amikor hétfőn olvasta az erről szóló híreket - fogalmazott, majd megerősítette: "kormányülésen ez szóba sem került eddig". Arra a felvetésre, hogy ezek szerint nem volt arról szó, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter esetleg támogatná az útdíj ötletét, kijelentette: ilyen nem hangzott el.

A szóvivő kifejtette: a BKV-val kapcsolatos, "nagyon rövid távú" feladatokról zajlanak az egyeztetések, kormányzati döntés még nem született. Kitért ugyanakkor arra is, hogy minél hamarabb szükséges egy hosszú távú stratégia, azt ugyanis senki sem akarja, hogy "megint egy feneketlen zsákba öntsünk pénzt".

Arra a kérdésre, hogy lesz-e 32 milliárd forint a BKV-nak, Szijjártó Péter azt válaszolta: ilyen kormányzati döntés még nem született, "úgyhogy erről majd később tudunk beszámolni".

A kormány kedd délelőtt egyeztetett a BKV helyzetéről Tarlós István részvételével. A főpolgármester délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta, semmilyen körülmények között nem támogatja az útdíj bevezetését Budapesten, és biztos abban, hogy ezt Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány sem teszi. Szatmáry Kristóf, a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára az MTI kérdésére kijelentette: sem a kormány, sem a nemzetgazdasági tárca nem javasolt sem útdíjat, sem dugódíjat; mint mondta, "ha nincs aki felvállalja, akkor nem lesz ilyen díj".

Az Index hétfőn azt írta, hogy a főpolgármester a BKV finanszírozásának megoldására nyolc lehetőséget tárt a kormány elé, amelyből a gazdasági tárca csak egyet támogat: a havi tízezer forintos úthasználati díjat. Ezt a portál szerint a főváros területén minden közutat használó gépkocsira meg kellene váltani, papíralapú matrica formájában.

Az Este című műsorban téma volt az uniós pénzügyi paktum is. Arra a felvetésre, miszerint "decemberben szó nem volt arról, hogy csatlakozunk ehhez a paktumhoz", most pedig teljes "pálfordulás" tapasztalható, Szijjártó Péter úgy reagált: pálfordulásról a legkevésbé sem lehet beszélni, Orbán Viktor ugyanis tavaly decemberben világossá tette, hogy Magyarország akkor fog csatlakozni az új európai szerződéshez, ha ahhoz majd a parlament ad felhatalmazást. "Ez természetesen továbbra is így van, tehát mielőtt a miniszterelnök az Európai Tanács ülésére elutazott volna, egyeztetést folytatott az európai uniós nagybizottságban, a parlamentben" - fejtette ki, hozzátéve, hogy Orbán Viktor azon a tanácskozáson világossá tette, ha két fontos pontban sikerül érvényesíteni a magyar álláspontot, "jó szívvel" javasolja majd a parlamentnek, hogy hatalmazza fel őt az aláírásra. E két pont teljesült - emlékeztetett a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!