Belföld

2015.07.06. 13:49

Az LMP is az Ab-hez fordulna az infotörvény módosítása miatt

Az LMP szerint az információszabadságról szóló törvény hétfői módosítása indokolatlan mértékben korlátozza a közérdekű adatok nyilvánosságát és ezért alaptörvény-ellenes.

Schiffer András társelnök-frakcióvezető hétfőn közleményben tudatta az MTI-vel: pártja a törvény kihirdetése esetén az Alkotmánybírósághoz fordulna, és az erről szóló indítvány támogatására kéri Vona Gábor (Jobbik) és Tóbiás József (MSZP) ellenzéki frakcióvezetőket.

Az LMP szerint egy közérdekű adat vagy nyilvános, vagy tartalma miatt mégsem az, ha azonban nyilvános, akkor semmilyen technikai szabállyal nem lehet korlátozni az ahhoz való hozzáférhetőséget. "A most elfogadott módosítások azonban pont ezt teszik, hogy még inkább megkönnyítsék a Fideszes oligarchák számára a közpénzek kitalicskázását" - írta Schiffer András, aki bírálta, hogy az új infotörvény szabad kezet ad a hivataloknak a bizonyos adatok kiadásának visszautasítására, továbbá lehetővé tenné, hogy adatigényléskor a munkaerő-ráfordítás költségét is felszámolják, amelynek összegét önkényesen határozhatják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!