Belföld

2016.03.23. 10:47

Az egyik megújulhat - Dolgoznak az ötvösi Széchenyi-kastélyon

Ötvös - Zalától pár kilométerre, Szalapától északra, a Veszprém megyei Ötvösön évtizedeken át pusztult két jobb sorsra érdemes épületegyüttes: a Szegedy Róza-kúria és a Széchenyi-kastély.

Szalay Csaba

Az egyikben Kisfaludy Sándor későbbi felesége lakott, a 18. századi épület ajtóktól, ablakoktól megfosztva pusztul.

Az út mások oldalán az ugyancsak a 18. században a Szegedy család által építtetett, majd a Széchenyiek tulajdonába került kastély szintén végóráit élte. Illegális lakói semmit nem tettek megóvásáért, tetőzete részben beszakadt, falai áztak, ablakai kitörtek, angol-kertjét kiirtották, a mögötte álló egykori mintagazdaság épületei „tégla-bányaként" szolgáltak. A pusztulásra közel egy évtizede Ráday Mihály is felhívta a figyelmet műemlékmentő műsorában, de nem történt semmi!

A Széchenyi-kastély felújításán már dolgoznak
Fotó: Szalay Csaba

Ősszel végre beállványozták a kastélyépületet, jelenleg a tető szigetelését, helyreállítását végzi egy nyugat-magyarországi kivitelező cég. Most már reménykedhetünk, hogy visszanyeri régi szépségét, de mi lesz a többi épülettel?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!