Belföld

2015.07.02. 14:19

ÁNTSZ: harmadfokú hőségriasztás lép életbe szombat éjféltől

A legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendeli el az országos tiszti főorvos szombat éjféltől szerda éjfélig - tájékoztatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-t.

Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombattól - az Északi-középhegység térségét leszámítva - a napi átlaghőmérséklet mindenütt meghaladja a 25 Celsius-fokot. Vasárnap 27 fok körüli érték várható, a jövő hét első három napján pedig néhol akár 30 fokos középhőmérséklet is lehet. A jelenlegi előrejelzések szerint szerda este várható egy hidegfront, amely mérsékli majd a hőséget.

Hétfőn, kedden és szerdán a legmagasabb hőmérsékletek elérhetik a 36, 37, 38 Celsius-fokot is.

A tisztiorvosi hivatal és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri, hogy az elkövetkező napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. A tartós hőség miatt az átlagosnál melegebb időben az egészséges szervezetet is extrém igénybevétel éri, a szív- és a keringési betegségben szenvedőkön túl ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok.

Ajánlásukban megfogalmazták, hogy a fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is töltsenek el néhány órát árnyékban, illetve használják ki a párakapuk nyújtotta hűsölési lehetőséget. Még néhány percre se hagyják a gyermekeket a parkoló autóban.

A leégés ellen is érdemes védekezni naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal, a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között célszerű árnyékban tartózkodni.

A járművezetőknek azt ajánlják, fokozott óvatossággal vezessenek, hiszen a nagy meleg dekoncentrációt okozhat.

Az ÁNTSZ emlékeztet, hogy a katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán elérhető az olyan légkondicionált helyiségek listája, amelyeket - nyitva tartásuk függvényében - bárki igénybe vehet.

Megyei előrejelzések

Zalaegerszeg és Zala megye településeinek részletes időjárása

Szombathely és Vas megye részletes időjárása

Veszprém megye településeinek részletes időjárása

Székesfehérvár és Fejér megye részletes időjárása

Dunaújváros és környéke időjárása

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!