Belföld

2011.05.08. 06:00

7 millió az 1 százalékból - Felajánlások nyomában járunk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakembere minapi nyilatkozata szerint hazánkban az adózók csaknem fele nem rendelkezik személyi jövedelemadója egy százalékáról, így pedig a civileknek és egyházaknak felajánlható 30 milliárdos elvi keret jelentős része az államkasszában marad.

Kelemen Valéria


A felajánlások nyomában járva megállapítható, hogy a zalai tapasztalat is hasonló az országoshoz, hiszen itt is a gyerekekkel foglalkozó alapítványoknak és az állatmenhelyeknek ajánlják fel legtöbben az SZJA 1 %-át.

- Nagyon jó érzéssel tölt el bennünket, hogy a hozzánk utalt 1 százalékokkal Zala megyében az első öt legtöbb támogatást kapó civil szervezet között vagyunk - mondta Maros Sándorné, a kóbor állatok helyzetének megoldására 1995-ben alakult nagykanizsai Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület titkára, aki szerint a gyerekeket és az állatokat ilyen módon támogatók jól tudják: kik az igazán a kiszolgáltatottak, akik nem tudják irányítani a sorsukat.

- Az adójuk egy százalékát nekünk felajánlók látják, miként fejlődik az állatotthon, s hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk a nálunk élő csaknem kétszáz kutyáért és harminc cicáért. Azon túl, hogy a hozzánk került állatok jól érezzék magukat, elsődleges szempontunk, hogy gazdához juttassuk őket.

 

Az egyesület munkájának fedezete az éves önkormányzati támogatásból, az egyéni adományokból és a pályázatokból tevődik össze, s működési költségük 70 százalékát a személyi jövedelemadó 1 százalékából befolyt összeg adja.

- Arról nem tudunk, kiktől kapjuk az egy százalékokat, de tendencia, hogy évről-évre 300-400 ezer forinttal több a felajánlás - folytatta a titkár, elárulva: a 2009-es adóból csaknem 7 millió forint érkezett a számlájukra. Ebből fedezték a tavalyi, nagyszabású ivartalanítási akciójukat (idén is folyamatban van  egy), az állatorvosi költségeket, a közüzemi díjakat, a dolgozók munkabérét, s az új telephelyük folyamatos fejlesztését.

 

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) Zala megyei elnöke, Bereczkiné Molnár Erzsébet okleveles adótanácsadó szerint az ügyfelek általában nem rendelkeznek az adójuk 1 százalékáról, kevesen visznek a könyvelőkhöz erre vonatkozó konkrét papírt. Pedig csak a kedvezményezett adószámát kellene beírni a rendelkező nyilatkozaton az adott rubrikába, s máris jótékony célra mehetne az adott összeg, s nem maradna az államkasszában.

Azt pedig, hogy milyen szervezetek várják május 20-áig a támogatást, már januártól megtalálhatók az interneten, a napi- és hetilapok, s a képújság hirdetéseiben.

- Akik utalnak 1 százalékot, főként kórházaknak, egyházaknak, iskolai alapítványoknak, sportegyesületeknek és állatmenhelyeknek teszik, de a többséget nem érdekli, mi fog történni az adójukkal - szögezte le Bereczkiné, hozzátéve: elszomorító az érdektelenség. - Aki nem rendelkezik az 1 százalékáról, annak javasolunk  támogatásra méltó szervezeteket, ez a mi könyvelőirodánknál bevált szokás.

 

Ezután Letenyére vezetett az utunk, ahol a Letenyéért Közéleti Egyesület tagjai - a kábel TV-s és internetes hirdetések után - az 1 százalékra vonatkozó szórólapokat kézbesítették a városlakók postaládájába. Ez persze nem meglepő, hisz a jól működő civil szervezetek jelentős részének egyik fő bevételi forrása az SZJA 1 százalékából származó felajánlás.

- Már három éve igényelhetjük ezt a támogatási formát, s mindig több lakossági felajánlást tudhatunk magunkénak - mosolygott az egyesület fáradhatatlan elnöke, Ráczné Lánczok Zsuzsanna elárulva: a pénz nagy részét visszaforgatják a településen élők számára szervezett programjaik (egészségnap, ismeretterjesztő előadások) költségeire.

- Idén Letenye, a térség, sőt: talán az egész megye érdekét is szolgáló hosszú távú terveink megvalósításához, a FÁMA HÁZA kialakításához kérjük a segítséget. A hagyományok háza hamarosan letenyei hímzések, népi viseletek, berendezési tárgyak, helytörténeti ritkaságok tárháza lesz, népi ételek bemutatókonyhájával, turisztikai vonzerőnek szánva. Közösségünk létrejöttének 10. évfordulójára szeretnénk kézzelfogható bizonyítékként letenni a köz asztalára, hogy lássák: van értelme a civil szervezeti tevékenységnek, a kitartó önkéntes munkának, a számtalan átvirrasztott éjszakának, amikor a pályázatok és az adminisztrációk készülnek.

Az önzetlen tenniakarást nem díjazza az a középkorú megyeszékhelyi hölgy, aki érdeklődésünkre elmondta:

- Nem érdekel, hogy kinek lehetne felajánlani az 1 százalékomat, az én nyűgömmel sem foglakozik senki, nekem se utalnak ajándék-pénzt! Eddig sem ajánlottam  senkinek, s nem is kerestek ilyen kéréssel.

Nagykanizsára visszatérve, egy magas férfit  megszólítva már szerencsésebbek voltunk.
 
- A Kanizsai Birkózó Egyesületet jelöltem meg idén is kedvezményezettként, mert úgy gondolom, az utánpótlás neveléshez szükségük van az én adóm egy százalékára is - indokolt határozottan.

Ezek után felkerestük a Piarista-iskola tornatermében készülő birkózókat, s egy pörgős edzés közepébe cseppentünk.

- Öt éve gyűjtjük az 1 százalékot, elsőre 148.600 forint jött össze, a legtöbb pedig majdnem elérte a 200 ezret  mondta a gyakorlásban kis szünetet tartó Szatmári Zsolt edző. -  A szülőket is közösséggé formálja a gyűjtés, örülnek, hogy ilyen módon segíthetnek, mert tudják, hogy a sportban minden forint számít, s azt is, hogy ez a gyerekek versenyeztetésére megy.

A Zalai Falvakért Egyesület titkárától, Szeder-Kummer Máriától hallottuk: általában 250-260 ezer forintot kapnak az 1 százalékokból, amiből a hírlevelüket adják ki, s a kommunikációs költségeikre fordítják. A  Zalabéren működő Foglalkoztatási Információs Pontunk és az  Önkéntes Pont is profitál az 1 százalékos felajánlásból, amiből például az ottani civil közösséget támogatják.

Bár a tudtomon kívül, de mégis adtam (jegyzet)

Soha nem foglalkoztam a személyi jövedelemadóm egy százalékával, s e riport kapcsán el is szégyelltem  magam, amiért nem ajánlottam fel senkinek, s évekig bent hagytam a közösben. Most azonban kiderült, hogy erről szó sincs, mert én is az adományozók között voltam. Ugyanis a  férjem és a könyvelőnk   összebeszéltek, s minden adóbevallásnál egy arra érdemes civil szervezet jelöltek meg kedvezményezettként, mielőtt elküldtük a dokumentációt. Tőlem így nem vettek el semmit, viszont megajándékoztak. Egy érzéssel, hogy mégiscsak  adhattam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!