Belföld

2017.05.09. 07:29

Nem olyan vészes az idei matekérettségi – mondja a szaktanár

Átlagos nehézségű az idei középszintű matekérettségi első, rövid feladatokból álló része - így értékelte a tesztet az eduline-nak nyilatkozó szaktanár.

A szokásos témakörök, például a valószínűségszámítás, a logaritmus, a gráfok, sorozatok ebben az évben is előkerültek.

A középszintű matekérettségi első, rövid feladatokat tartalmazó részében általában alappéldákat kell megoldani, most is ilyeneket kaptak a vizsgázók - mondta az eduline-nak nyilatkozó szaktanár, aki hozzátette: a korábban közzétett mintafeladatsorban szerepelt egy cosinustételes feladat, amit valószínűleg a diákok többsége begyakorolt. Jól tették, ez a téma most élesben is előkerült, pedig a középszintű matekérettségi első részében nem mindig szokott előfordulni olyan feladat, amely ehhez a témakörhöz kapcsolódik.

A szaktanár szerint átlagos nehézségű a feladatsor, amelyben ugyanazok a témakörök szerepelnek, mint az előző években, így például vannak logikai feladatok, logaritmus, gráf, sorozat, valószínűségszámítás. Vélemény szerint a középszinten vizsgázóknak legfeljebb a valószínűségszámítás és a cosinustétel okozhat nehézséget - előbbi a tapasztalatok szerint az érettségizők egy részének nem megy elég jól.

A középszintű matekérettségi első része 10-12 feladatot tartalmaz, amely az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzi. Ebben a feladatlapban előfordulhat néhány igaz-hamis állítást tartalmazó vagy egyszerű feleletválasztós feladat is, de a kérdések többsége nyílt végű.

Az érettségizők először ezt a feladatlapot oldják meg, 10-12 feladatra 45 percük van - ha az idő letelt, a felügyelő tanár összegyűjti a teszteket, csak ezután kapják meg a diákok a második feladatsort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!