Belföld

2017.05.11. 10:43

Börtönbe vonult Szima Judit

Börtönbe vonult csütörtökön Szima Judit. A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének főtitkárát tavaly novemberben ítélte jogerősen öt év letöltendő szabadságvesztésre a Zalaegerszegi Törvényszék egyebek mellett folytatólagosan, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett csalás és sikkasztás miatt.

A szervezet néhány nappal ezelőtt holnapján számolt be arról, a Facebookon állampolgári kezdeményezésre eseményt hoztak létre, amely szerint élőláncot szerveznek csütörtök reggelre a veszprémi börtön elé, hogy így tiltakozzanak Szima Judit – igazságtalannak, méltatlannak és törvénytelennek nevezett – büntetése ellen. Morvai Krisztina, jobbikos EP-képviselő szerdai Facebook-posztjában arról ír, hogy nagyon szomorúan, de kénytelen kimondani: Szima Judit élete veszélyben lesz a börtönben, és utolsó reményünk a Kúria felülvizsgálati eljárása, amely még folyamatban van - írta a 24.hu.

"Mivel magam is súlyos betegségeken estem át, különösen is megrendít és felháborít, hogy annak ellenére kapta meg börtönbehívóját, hogy az orvosszakértő a betegségeit olyan súlyúnak és veszélyességűnek ítélte meg, amely kizárja börtöntűrő képességét." - olvasható a bejegyzésben.

A csütörtöki tiltakozást egyébként Szima Judit barátai szervezték, úgy tudjuk, körülbelül tíz-tizenkét ember vett részt a megmozdulásban. Információink szerint a főtitkár már a reggel bevonult.

A Zalaegerszegi Törvényszék tavaly novemberi döntésével súlyosbította az első fokon eljáró Szekszárdi Járásbíróság 2015. júniusi ítéletét. Akkor a TMRSZ főtitkára három év börtönbüntetést kapott. A törvényszék 2016 őszén kis mértékben súlyosbította a másod- és a harmadrendű vádlott ítéletét is, mindkettőjükre felfüggesztett szabadságvesztést szabtak ki.

A vád szerint a főtitkár 2010 augusztusa és 2011 januárja között fiktív útiköltség-elszámolásokkal több millió forintot tulajdonított el a szakszervezet pénzéből, továbbá lakásában, amely a szakszervezet székhelye is volt, 19 millió forintos beruházást végeztetett el a szakszervezet költségére. Két társának pedig, szintén fiktív útiköltség-elszámolásokkal, másfél millió forintot utalt át.

A bíróság megállapítása szerint a sikkasztás értéke 22 millió forint volt. Szima Judit 2011 novemberétől több mint hét hónapot töltött előzetes letartóztatásban.

Az első fokon még tíz vádlott ellen zajló perben folytatólagosan elkövetett sikkasztás, költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt mondta ki bűnösnek a bíróság a főttikárt. Az akkori ítélet alapján 22 millió forint vagyonelkobzással is sújtották, de a TMRSZ-szel szemben is 1,1 millió forint vagyonelkobzást rendeltek el. A vádlottak közül egyet felmentettek a bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás vádja alól, a nyolc további vádlott – akik a szakszervezet tisztségviselői vagy alkalmazottjai – felfüggesztett börtönbüntetést, próbára bocsátást, megrovást vagy pénzbüntetést kapott.

Az elsőfokú ítélet ellen a szakszervezeti vezető enyhítésért, az ügyész súlyosításért fellebbezett, így került az ügy Zalaegerszegre. A novemberi ítélethirdetésen a kilenc vádlott közül csak Szima Judit vett részt.

A Zalaegerszegi Törvényszék Szima Judit esetében 22,9 millió forint vagyonelkobzást is elrendelt. A másodrendű vádlottat egy év, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság, a harmadrendű büntetését pedig öt hónap, egy évre felfüggesztett börtönre súlyosította. Három vádlott esetében az ítéletek időközben jogerőssé váltak, további háromnak pedig a bíróság változatlanul hagyta az első fokon kiszabott büntetését.

Az ítélet indoklásakor elhangzott az is, hogy Szima Judit hatályon kívül helyezésért és felmentésért fellebbezett, és egyebek mellett a rendőrség, az ügyészség és a bíróság eljárási jogát és törvényességét is kétségbe vonta, a törvényszék azonban megalapozatlannak találta a kifogásait.

Bár a másodfokú bíróság a Szekszárdi Járásbíróság ítéletét megalapozottnak tartotta, néhány ponton módosította. Azt is megállapította, hogy Szima Judit és két vádlott-társa esetében indokolatlanul enyhe volt az ítélet, a törvényi középmértéktől is jelentősen eltérve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!