Belföld

2017.04.07. 09:24

Mérgező iszap tart Magyarországra Verespatakról

Még nincs végleges megoldás arra, hogy megállítsák a szivárgást.

Mérgező iszap került egy román bányavállalat tározójából az Aranyos folyóba, ami a jövő hét elejére elérheti a Tisza magyarországi szakaszát is a Maroson keresztül – írja a Délmagyarország.

A szennyezés egy berendezés meghibásodása miatt történt a Cupru Min bányavállalat Verespatak közeli tározójánál. A becslések szerint mintegy hatezer köbméternyi zagy ömlött ki. A szennyezés útját kövekkel és földdel zárták el, de szerdán már ezen is átszivárgott a szennyezett víz, és végleges megoldást még nem találtak arra, hogyan akadályozzák meg a további szennyeződést.

A timföldgyártás során keletkezett zagy nehézfémeket és kénsavat tartalmaz. Egyelőre megjósolhatatlan, milyen hatása lesz a folyók élővilágára, mindenesetre döglött halakat még nem láttak az Aranyosban. A szennyezés 200 kilométert tesz meg, míg a Marosba ömlik, és további 400 kilométert halad, amíg Szeged közelében a Tiszába jut.

2000-ben százezer köbméternyi cianid- és nehézfémtartalmú szennyvíz ömlött a Láposba Nagybányánál, amely a Szamoson keresztül a Tiszába jutott, és szinte teljesen kiirtotta a folyó élővilágát, a magyarországi szakaszon több mint 1200 tonna hal pusztult el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!