Belföld

2016.11.14. 12:58

Életmentő találmányok utcára - Járda, cipőfűző, ruha jelzi, ha autó jön

Európában, hazánk közúti baleseti statisztikája az egyik legrosszabb, hogy ez javuljon, a gyalogosok és az autósok közt életmentő jelzőrendszert dolgoznak ki a szakemberek.

Több napos tudományos ülést rendeztek erről, és más témáról Budapesten, ahol külföldi és magyar kreatív fiatalok – köztük dunántúliak is, többek között Veszprém, Fejér, Zala és Vas megyékből - részt vettek és elmondhatták ötleteiket, kutatásaikat.

A fővárosi székhelyű, éppen tíz éves IT Services Hungary (ITSH) csapata dolgoz ki egy olyan módszert, amelynek köszönhetően jelentősen csökkenhetnek a balesetek, illetve halálesetek Magyarországon és a világban.

-A legtöbb baleset azért történik, mert a gyalogosok nem hallják meg a közeledő járművet – szögezte le Jason Romeyko világhírű innovátor előadásában a hétvégi sajtótájékoztatón – A fiatalok például általában zenét hallgatnak séta közben vagy az okostelefonjaikon játszanak, s ilyenkor bizony nem figyelnek a forgalomra. Ez adta az ötletet, hogy kidolgozzunk egy jelzőrendszert az autósoknak és a gyalogosoknak, az összegyűjtött információkat eljuttatjuk „mindkét félnek", ami felhívja egymásra a figyelmet. Köztudott, hogy az autósok vannak csupán ellátva érzékelő szenzorral, ami azonban nem figyelmeztet a gyalogos érkezésére. Az őszi, téli szürkületben, még veszélyesebb a helyzet, hiszen tovább romlanak a látásai viszonyok. Olyan ruhák készítését tervezzük, amelyek fényt és hangot bocsájtanak ki egy bizonyos kritikus zónán belül, sőt vibrálással is jelzik a közeledő autót. A telefonnal játszó, lefelé néző sétálók számára pedig, okos cipőfűzőt hoznak létre kreatív fiataljaink – köztük nagy örömünkre, dunántúliak is -, ami szintén jelzi a veszélyt, de a gépjármű közeledtére fényt kibocsájtó intelligens járdák építését is szorgalmazzuk. Az „okos" ruhákkal, illetve cipőfűzőkkel, s járdákkal talán egyszer majd a baleseti statisztikák is javulnak Magyarországon. A szabadalmat az egész világra szeretnénk kiterjeszteni.

Temesi László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!