Belföld

2016.10.21. 14:40

Zárkózott volt a Teréz körúti robbantás gyanúsítottja, kortársai se nagyon ismerték

Szinte senkivel nem tartotta a kapcsolatot, s az általunk megkérdezett környékbeli középiskolákban sem emlékeznek a fiatalemberre, akit Keszthelyen fogtak el a Teréz körúti robbantás feltételezett elkövetőjeként.

Keszey Ágnes

A falu szélén földút vezet ahhoz az elkülönülten, erdő közelében álló házhoz, melyben az a férfi él, akinek fiát őrizetbe vették. A feltételezett elkövető jó néhány éve elköltözött innen, nemrégiben tért vissza a környékre. Hogy édesapjánál, vagy valamelyik ismerősénél lakott-e a napokban, arról nincsen információ.

A Teréz körúti robbantás gyanúsítottját (b) kísérik ki 2016. október 21-én a Budai Központi Kerületi Bíróság tárgyalóterméből, ahol döntöttek előzetes letartóztatásáról. A Központi Nyomozó Főügyészség előre kitervelten, több emberen, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével és robbanóanyaggal visszaéléssel gyanúsította meg a magyar állampolgárságú, ezidáig büntetlen előéletű férfit a Teréz körúti robbantással összefüggésben. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A helyiek korábban – jó néhány éve – olykor látták a fiatalembert, de az általunk megkérdezettek egyike sem beszélt még soha vele. Csütörtökön például a helyi kocsma tulajdonosa, Henczi Nándorné azt mesélte lapunknak, hogy az addig Karmacson élő fiatalember 18 éves koráig lakott ott, utána elköltözött, ám ottléte alatt soha nem járt a vendéglátóhelyen.

A huszonéves fiatalembert kortársai sem nagyon ismerték. A nála néhány évvel idősebb, karmacsi Forró Norbert például - akivel telefonon sikerült beszélnünk – azt mesélte: a fiatal férfi nemigen beszélgetett senkivel, vele sem állt szóba.

Utánajártunk annak is, hogy a középiskolás korában még Karmacson lakó fiatalember melyik iskolában végezte tanulmányait. Noha több országos híradás szerint több középiskolába is járt Keszthelyen és Hévízen, az általunk megkérdezett intézmények vezetői nem emlékeznek rá. Több iskolaigazgató kérésünkre átnézte a tanulók nyilvántartását és az érettségi vizsgák dokumentációit, de nem leltek rá nevére, s mint mondták, nem is emlékeznek rá, hogy náluk tanult volna.

Az országos sajtóban megjelentek olyan hírek is, hogy a helyiek szerint, azidő alatt, míg a fiatalember Karmacson élt, gyakoriak voltak a tűzesetek – volt olyan hírportál, amelyik arról írt, hogy a lakók úgy vélik, ezek oka gyújtogatás volt.

Utánajártunk ennek az információnak: hogy pontosan hány esetben riasztották a tűzoltókat, arról kérésünkre Cseresznyés Dániel, a Zala Megyei Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője küldött tájékoztatást. Ezek szerint Karmacson és külterületén: 2011-ben: 8, 2012-ben: 9, 2013–ban 1, 2014–ben 3, tavaly és idén pedig egy tűzeset sem történt. Az ezek keletkezésével kapcsolatos érdeklődésünkre Cseresznyés Dániel közölte: az esetek mindegyike szabadtéri tűzeset volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!